OFL Vâlcea: 25 noiembrie, Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor  

Media PNL

Numărul femeilor care sunt victime ale violenței crește în fiecare an, iar datele ONU arată că anul trecut au murit în întreaga lume 81.100 de femei și fete, dintre care 45.000 au fost ucise de partenerii lor sau de alți membri ai familiei, potrivit unui comunicat de presa transmis de Organizația Femeilor Liberale Vâlcea.

În România, 65% dintre victimele violenței sunt femei, iar 17% sunt minori, potrivit datelor furnizate de Poliția Română. Din păcate, potrivit studiilor organizațiilor internaționale, numărul real al victimelor nu este cunoscut cu precizie, pentru că multe dintre femei nu ajung să raporteze agresiunile pe care le-au îndurat.

Cea mai mare parte a femeilor și fetelor care se confruntă cu acest fenomen suportă în tăcere astfel de tratamente barbare. Se tem sau se rușinează de bătăile sau violurile la care sunt supuse în primul rând de către membri ai familiilor lor. Tabuurile din jurul violenței de gen generează impunitate agresorilor și este mai dificil să poți oferi ajutor victimelor.

25 noiembrie este ziua în care ar trebui să conștientizăm că victimele violenței la adresa femeilor au nevoie de mai mult sprijin din partea autorităților, din partea fiecăruia dintre noi, se mai arata in comunicat .

Victimele violenței domestice au nevoie de îngrijiri medicale, de consiliere psihologică, de îndrumare juridică, pentru a putea trece peste traume și pentru a-și exercita dreptul la o viață normală. În România avem instituții care sprijină femeile aflate în aceste situații nefericite, însă avem nevoie de mai multe adăposturi de acest gen și de mai mulți voluntari. Este, de asemenea, nevoie de implementarea sistemului brățărilor electronice pentru agresori, care a fost adoptat de Parlament.

 Educația fetelor este importantă, pentru a nu se lăsa intimidate de agresori, pentru a raporta și a cere asistență în cazul în care se confruntă cu astfel de situații. 

În cadrul Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse (ANES) funcționează „Helpline” , un număr unic la nivel național, unde pot fi raportate în orice moment actele de violența la adresa femeilor, indiferent de natura acestora.

Din cele 359 de apeluri înregistrate pe parcursul lunii octombrie, ANES a identificat 150 de apeluri care relatau acte de violență și solicitau informații pentru adăposturi. Alte apeluri erau legate de violuri și traficul de persoane. În cele mai multe cazuri, la celălalt capăt al liniei telefonice erau victimele. Vocea fiecăreia dintre ele trebuie să se facă auzită. Vocile noastre, ale tuturor, trebuie să se unească pentru a reduce și a elimina violențele cărora femeile le cad victimă. 

Vom milita întotdeauna pentru aplicarea unor politici integrate și cuprinzătoare, care să combată acest fenomen, în acord cu prevederile Convenției de la Istanbul, la care și România este semnatară, care solicită acțiuni concrete și aplicate pentru eliminarea violenței împotriva femeilor.

Considerăm că este responsabilitatea noastră ca fiecare victimă a violenței împotriva femeilor să fie protejată, asistată și consiliată. Avem legi care combat, previn și pedepsesc violența domestică și agresiunile la adresa femeilor și a minorilor. 

 Niciun efort nu este suficient pentru a combate tragediile care se petrec lângă noi. Contam și pe sprijinul societății civile, al ONG-urilor specializate, pentru o colaborare eficientă, menită să aducă o legislație care să le ajute pe victimele violenței, se arată în încheierea comunicatului .

Distribuie articolul