Deputații PNL Vetuța Stănescu și Dumitru Rujan sunt inițiatorii legii care îi ajută pe muncitorii Combinatului Siderurgic Reșița

Paul

Deputații PNL Vetuța Stănescu și Dumitru Rujan propun modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice în sensul completării locurilor de muncă încadrate în condiţii speciale și pentru eliminarea inechităților care afectează angajații combinatelor siderurgice de la Hunedoara și Reșița.

Dumitru Rujan: „Am depus  o inițiativă legislativă care modifică anexele nr.2 și nr.3 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. O primă modificare se referă la completarea locurilor de muncă încadrate în condiții speciale cu acele locuri de muncă în care se derulează operațiunile de sortare, sfărâmare și expediere a minereurilor, operațiuni cu risc major asupra sănătății angajaților. De asemenea, la anexa nr.3 ce conține unităţile încadrate în condiţii speciale de muncă am propus ca pentru Mittal Steel Hunedoara și Combinatul Siderurgic Hunedoara să fie extinsă lista locurilor de muncă încadrate în condiţii speciale. Spre exemplu:

  • manipularea materiilor explozive, cocserie;
  • chimizarea gazului de cocs;
  • stingerea şi sortarea cocsului;
  • activitatea desfășurată de personalul de la furnale;
  • activitatea desfășurată în instalații de fabricare a benzenului, toluenului și a tetraclorurii de carbon;
  • prepararea de minereuri.

Precum și altele, sunt locuri de muncă pentru care, astăzi, nu se recunoaște stagiul de cotizare în condiții speciale pentru salariații de la Hunedoara și Reșița, deși înainte de anul 2000 erau încadrate în grupa I de muncă’’

Așadar, cu ajutorul legii inițiate de către deputații liberali, persoanele care prestează sau au prestat servicii pentru TMK Reșița în locurile de muncă vizate de către acesta, vor putea să se pensioneze mai devreme. Pentru un an de muncă lucrat în condiții speciale, vor fi adăugate 6 luni suplimentare la vechimea de muncă.

Sursa: Dumitru Rujan

Distribuie articolul