George Lazăr, Președintele PNL Neamț: Primarii liberali din județul Neamț vor îngheța taxele și impozitele pentru anul viitor

Eduard Turcu
sursă foto: George Lazăr, Facebook

George Lazăr, Secretar de Stat în Ministerul Energiei și Președinte PNL Neamț, a făcut anunțul în care a spus că „toți primarii liberali din județul Neamț vor îngheța taxele și impozitele pentru anul viitor”.

Liberalul a afirmat că taxele și impozitele în localitățile din județul Neamț, conduse de primari liberali, nu vor fi majorate în anul 2023, iar măsura se va aplica atât persoanelor fizice, cât și agenților economici.

„Biroul Politic Județean al PNL Neamț a votat cu unanimitate de voturi această propunere la şedința care a avut loc astăzi”, a transmis George Lazăr.

Totodată, liberalul a spus că a avut o întâlnire cu reprezentanții domeniului Horeca din Neamț, la inițiativa primarului oraşului Piatra Neamț, Andrei Carabelea, unde au discutat cu aceştia, împreună cu domnul ministru al Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin-Daniel Cadariu şi domnul senator Eugen Țapu-Nazare.

George Lazăr a afirmat că „este foarte important să ne aliniam obiectivele cu mediul de afaceri şi să colaborăm în interesul comunității nemțene. Ca liberali, ținem la acest parteneriat cu mediul privat, care contribuie la dezvoltarea locală şi la creşterea condițiilor de trai ale nemțenilor.”

”Reprezentanții mediului de afaceri, inclusiv ai domeniului Horeca, sunt partenerii noştri, iar asta înseamnă că nu vom lua decizii fără a ne consulta cu aceştia şi că ne vom sprijini reciproc în proiectele de dezvoltare locală”, așa cum a transmis liderul liberalilor din Neamț.

Totodată, acesta a arătat că a convenit asupra introducerii unei taxe de turism în Piatra Neamț, aplicabilă numai celor cu domicilul în afara județului, în valoare de 1% din încasări pe regim hotelier. O sumă minimă, care nu va fi resimțită de turişti, însă care va fi direcționată în marketing-ul turistic pentru zona Neamțului.

Liberalul a mai spus că „este o oprtunitate de a valorifica potențialul turistic al Neamțului şi de a facilita importante creşteri economice pentru Horeca” și că „este important de reținut, noi, liberalii, nu vom împovăra nici mediul de afaceri şi nici cetățenii cu cheltuieli mai mari în perioada următoare”.

De asemenea, George Lazăr a mai precizat că „traversăm o etapă dificilă din punct de vedere economic, ne așteaptă o iarnă grea, iar viziunea PNL Neamț este cât se poate de clară: fără creșteri de taxe și impozite locale, fără introducerea altora noi. Conform Codului Fiscal, primarii au posibilitatea de a majora anual taxele și impozitele locale, dar niciun primar liberal nu se va prevala de această posibilitate, iar taxele și impozitele vor fi înghețate.”

Acelaşi act normativ prevede că primarii au și obligația de a le indexa cu rata inflației, calculată în anul anterior luării deciziei. Pentru anul 2023 se va lua în calcul inflația din anul 2021.

”Le-am recomandat primarilor PNL să sprijine cât mai mult întreprinzătorii privați, printr-o atitudine deschisă față de solicitările acestora și scurtarea circuitului birocratic în obținerea autorizațiilor și aprobărilor necesare pentru a-și desfășura activitatea”, a mai transmis George Lazăr.

Decizia PNL Neamt se va aplica în 36 de localități conduse de primari liberali și vine în sprijinul a circa 342.980 de locuitori din județul Neamț, inclusiv a celor din municipiile Piatra Neamț și Roman, ceea ce reprezintă circa 61,35% din totalul populației județului.

sursă: George Lazăr, Facebook

Distribuie articolul