1,75 miliarde de euro alocate pentru dezvoltarea regiunii Nord – Est

Eduard Turcu
sursă foto: Pexels

La sfârșitul săptămânii trecute s-a dat oficial startul descentralizării fondurilor europene, odată cu lansarea oficială a Programului Regional Nord – Est, prin semnarea declarației comune pentru dezvoltare, între Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și ADR Nord Est.

Evenimentul a fost organizat pentru a marca aprobarea Programului Regional Nord-Est, finanțat în cadrul Politicii de Coeziune 2021-2027. Din partea #MIPE, semnatar a fost Secretarul de Stat liberal, Ovidiu Cîmpean, iar din partea Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Est, directorul Vasile Asandei.

Ovidiu Cîmpean, Secretar de Stat: „Odată cu descentralizarea programului regional, nu se descentralizează doar beneficiile, ci și responsabilitățile. Pentru regiunea Nord-Est s-au alocat 1,75 mld. euro, suma fiind de 2,4 ori mai mare față de primul program regional 2007-2013 și cu 75% mai mare față de programul regional 2014-2020, care tocmai se încheie. Cred că prin acest lucru se arată voința reală a Guvernului și a Comisiei Europene de a acorda o importanță cât mai mare autorităților locale și regiunilor.“

𝟏,𝟕𝟓 𝐦𝐥𝐝. 𝐞𝐮𝐫𝐨 𝐚𝐥𝐨𝐜𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐝𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐫𝐞𝐠𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐍𝐨𝐫𝐝-𝐄𝐬𝐭

Din totalul de 11.5 mld. euro alocate pentru toate cele 8 programe regionale, 1,75 mld. euro vor contribui la transformarea regiunii Nord-Est într-o regiune competitivă, cu o dezvoltare durabilă și incluzivă.

POR N-E susține, prin priorități de finanțare specifice, transformarea regiunii într o regiune mai competitivă și mai inovativă (alocare de 420,07 milioane euro), mai digitalizată (101,11 milioane euro), o regiune durabilă și mai prietenoasă cu mediul (alocare totală 391,98 milioane euro), cu o mobilitate urbană mai durabilă (alocare totală 277,31 milioane euro), mai accesibilă (alocare totală 182,16 milioane euro), o regiune educată (alocare totală 192,10 milioane euro) și mai atractivă (alocare totală 120,41 milioane euro). Pentru intervențiile dedicate asistenței tehnice este prevăzută o alocare financiară de 74,23 milioane euro.

La evenimentul de lansare al Programului Regional Nord-Est au mai participat și Krzysztof Kasprzik, șef adjunct al Unității pentru România, European Commission, Constantin-Daniel Cadariu, Ministrul Antreprenoriatului și al Turismului, George Agafiței, Consilier de stat, Adrian Curaj, prof. univ. dr. ing, Dumitru Buzatu, Președinte Consiliul Județean Vaslui, Maria Carmen Loghin, prof. univ.

Versiunea finală a programului aprobată de Comisia Europeană poate fi consultată aici.

Distribuie articolul