Continuă demersurile pentru descentralizarea fondurilor europene

Eduard Turcu

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene continnuă demersurile pentru a fi descentralizate fondurile europene din cauza dificultăților cauzate de birocrație și numeroasele documente necesare pentru obținerea finanțărilor.

Astfel, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a spus că „în această perioadă, oficialii Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene semnează, în numele instituției, declarații comune pentru dezvoltare, împreună cu Agențiile pentru Dezvoltare Regională”.

De asemenea, „este momentul care marchează startul descentralizării fondurilor europene. După cum știți, avem 8 Programe Regionale cuprinse în Politica de Coeziune 2021-2027, cu o alocare pe peste 11 miliarde euro, prin care apropiem nevoile de dezvoltare regionale și a le pune la un loc cu sursele de finanțare”, a punctat liberalul.

Marcel Boloș a punctat că demersul vine ca urmare a dificultăților apărute în procesul de obținere a finanțărilor.

„Un motiv pentru care am decis că avem nevoie de descentralizarea regională este pentru că beneficiarii reclamau, pe bună dreptate, birocrația și numeroasele documentele necesare pentru obținerea finanțărilor. Din această perspectivă, odată cu eliminarea nivelului de control și structurilor existente la nivel național, rămân doar mecanismele specifice pentru ceea ce înseamnă Autoritatea de Management la nivel regional, iar asta înseamnă un câștig uriaș în favoarea beneficiarilor. Ei sunt primii care vor resimți asta. Va fi o perioadă în care se vor obișnui că, de acum înainte, deciziile nu se mai iau la București, ci la nivel regional, iar identificarea soluțiilor în implementarea programelor se va face la nivel regional”, a explicat acesta

sursă: Marcel Boloș, Facebook

Distribuie articolul