Aeroportul din Iași va avea un nou terminal finanțat din fonduri europene

Media PNL

Administrația liberală a județului Iași pune în practică cel mai amplu proiect de dezvoltare al Aeroportului Iași. 

Consiliul Județean Iași și Aeroportul Internațional Iași au demarat lucrările de execuție la fundația viitorului terminal. Proiectul de dezvoltare are o valoare totală de aproximativ 328 milioane de lei fără TVA. Din această sumă, 85% reprezintă contribuţia de la Fondul European de Dezvoltare Regională, 13% este contribuţia de la bugetul de stat, iar restul va fi alocat din bugetul Aeroportului.

Construcția fundațiilor se realizează pe 120 de piloți forați. Conform graficului de execuție, până la finalul acestui an va fi ridicată structura, iar începând din primăvara anului 2023 vor începe și lucrările la parcare, care va avea aproximativ 500 de locuri, dintre care 15 cu încărcare electrică. Proiectul include și construirea unui parc fotovoltaic pe o suprafață de un hectar. Terminalul T4 va fi conectat cu T3 printr-o pasarelă pietonală și o pasarelă aeriană.

“Toate etapele pe care le-am parcurs în ultima perioadă sunt dovada clară că direcția de dezvoltare este asigurată. Rezultatele demarării proiectului se văd deja. Am înțeles, încă de la început, că avem nevoie de un parteneriat activ între Consiliul Județean Iași, Aeroportul Iași, Primăria Municipiului Iași și am făcut un efort instituțional coordonat pentru a ne asigura de succesul proiectului de modernizare. Investiția aceasta nu este doar în dezvoltarea aeroportului, ci a întregii regiuni, iar efectele se vor resimți chiar odată cu începerea lucrărilor, prin angrenarea mediului de business și a forței de muncă locale. Pe termen mediu și lung, aeroportul va fi un pilon de dezvoltare economică, socială, a turismului și a mobilității. Începând din 2024, aeroportul Iași va fi autostrada noastră aeriană care va conecta Iașul cu restul țării și cu întreaga Europă”, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Traficul crescut de pe Aeroportul Iași impune finalizarea rapidă a noului terminal de pasageri, dar în același timp devine o necesitate crearea facilităților cargo. Terminalul de marfă va fi amenajat în locul actualului terminal de pasageri T2, va avea o suprafaţă de aproape 1.200 mp, 3 porţi de încărcare-descărcare şi o capacitate de procesare de 10-12 mii tone/an. Proiectul a fost votat, săptămâna aceasta, în plenul CJ.

“După finalizarea noului terminal, vom începe o primă etapă a dezvoltării unei zone cargo la Iași, prin reconfigurarea terminalului T2 în terminal cargo și îmi doresc ca de la 1 ianuarie 2025 să înregistrăm trafic consistent și la acest capitol. Dezvoltarea aeroportului este o necesitate pentru comunitate, mai ales pe cele două coordonate de dezvoltare – capacitatea de procesare a pasagerilor și cea de procesare a mărfurilor. În următorii doi ani se vor asigura, cu sprijinul Consiliului Județean și al Primăriei, două noi căi rutiere de acces la Aeroportul Iași, iar pentru cele 70 de hectare din zona de Est a pistei, pe care le avem în administrare, vom propune o zona logistică, un parc industrial și un hub de transport multimodal”, a spus Romeo Vatră, Directorul General al R.A. Aeroportul Iași.

Distribuie articolul