Alba: Consiliul Județean a aprobat bugetul general pentru anul 2024 – 900 milioane de lei

Paul

Conducerea Consiliului Județean Alba a aprobat bugetul general al județului pe anul 2024. Acesta are o valoare de 900 milioane lei, din care bugetul local este de 513 milioane lei, iar 419 milioane lei reprezintă bugetul instituțiilor publice finanțate integral sau parțial din venituri proprii.

Din totalul de 513 milioane lei, 271 milioane vor fi folosiți pentru dezvoltarea județului Alba. Proiectele în implementare pe anul 2024 vizează educația, asistența socială, cultura, sănătatea și infrastructura rutieră.

Investiții în infrastructura rutieră

Cele mai importante investiții în drumurile județene sunt, conform celor spuse de reprezentanții CJ Alba, următoarele:

  • Modernizarea DJ care leagă orașul Abrud de municipiul Aiud și Autostrada Sebeș-Turda;
  • Modernizare drum județean DJ 142L;
  • Modernizare DJ 107H;
  • Reabilitare și consolidare drum Galda de Jos;
  • Modernizare DJ106K.

Investiții în sănătate

Obiectivele de investiții în sănătate pentru anul 2024 în județul Alba sunt extinderea și dotarea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Alba Iulia, relocarea și modernizarea activității secției oncologice și înființare compartiment cardiologie intervențională în cadrul Spitalului Județean, dar și extinderea, modernizarea și dotarea ambulatoriului a Spitalului Județean.

Investiții în educație, cultură și asistență socială

Conducerea Consiliului Județean Alba a precizat cele mai importante proiecte care vor fi implementate în anul 2024 în domeniile educației, culturii și asistenței sociale.

Pentru cultură, administrația județeană își propune implementarea Proiectele „Satul Copilăriei Mele” și „Promovăm tradiția. Ea ne definește!”.

În ceea ce privește educația, pe lista proiectelor care vor fi implementate în 2024 în județul Alba se numără dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Centrului Școlar de Educație Incluzivă Alba Iulia și a Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Alba, precum și achiziția de microbuze electrice pentru elevii din județul Alba.

Proiectarea, amenajarea și modernizarea, în vederea reabilitării energetice a clădirii publice din Galda de Jos, printr-un proiect finanțat prin PNRR, reprezintă una din investițiile majore ale administrației județene pentru asistența socială.

Fondurile externe nerambursabile obținute de către CJ Alba

Reprezentanții administrației județene au transmis că proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile au o valoare de peste 90 milioane lei.

Cele mai importante proiecte care vor beneficia de finanțare externă, în vederea dezvoltării județului Alba, sunt modernizarea drumului județean DJ 107I, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020; reabilitarea și modernizarea Spitalului din orașul Zlatna; reabilitarea și extinderea sistemelor de apă și apă uzată; proiectul „Velo Apuseni – amenajare trasee cicloturistice în Munții Apuseni, zona județelor Bihor, Cluj și Alba”.

Sursa: Consiliul Județean Alba

Distribuie articolul