Alexandru Muraru, deputat PNL: “Proiectele Iașului sunt prioritatea mea”

Președintele PNL Iași, deputatul Alexandru Muraru, mizează pe deschidere și transparență față de ieșeni, publicând lunar raportul de activitate guvernamentală, parlamentară și politică.

La nivel parlamentar, cea mai importantă reușită în luna octombrie a fost un amendament la OUG privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, prin care salvăm aeroporturile din țară de la faliment. “Astfel, am înaintat un amendament prin care să includem aeroporturile din România în schema de plafonare a preţului energiei electrice la nivelul de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum din anul 2021.”, a declarat deputatul Alexandru Muraru.

Un alt amendament depus vizează plafonarea preţului energiei electrice pentru antreprenorii din centrele comerciale. “Am discutat cu mulţi antreprenori care îşi desfăşoară activitatea în centre comerciale şi am constatat omisiuni în schema de plafonare. Este vital ca România să salveze cat mai multe IMM-uri prin plafonarea tarifului energiei, altfel va fi foarte greu pentru acestea sa supravieţuiască.”, a precizat președintele PNL Iași.

De asemenea, un al treilea amendament depus, alături de deputatul Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, are în vedere plafonarea prețului la energie electrică pentru instituțiile de învățământ superior, universitățile publice și private acreditate.

Pe plan politic, alături de autoritățile locale din Municipiul Iași, am continuat demersurile pentru identificarea soluțiilor de finanțare pentru marile proiecte ale Iașului, precum Sala polivalentă și bazinul de înot din Grădinari. În plus, am reușit să obținem de la Ministerul Transporturilor un calendar clar privind implementarea proiectului variantei ocolitoare a orașului Podu Iloaiei. Întregul proiect trebuie finalizat în aprilie 2025. De asemenea, cu sprijinul guvernului condus de premier liberal, am reușit să asigurăm finanțare prin PNRR, în luna octombrie, pentru un număr de 30 de proiecte în componenta 5 Valul Renovării și 22 de proiecte prin componenta 10 Fondul Local, la nivelul județului Iași.”, a spus deputatul Alexandru Muraru.

La nivel guvernamental, în calitate de Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, Alexandru Muraru a continuat, alături de grupul de lucru specific, să asigure buna monitorizare și implementare a Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură aferentă perioadei 2021 – 2023. De asemenea, în prezența Reprezentantului Special al Guvernului, Alexandru Muraru, la Guvernul României, au fost semnate contractele de finanțare pentru două mari proiecte de țară: Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România și Memorialul “Închisoarea Tăcerii” Râmnicu Sărat.

Întregul Raport de activitate poate fi accesat aici.

sursă foto: Alexandru Muraru
Leave a Comment