Alina Gorghiu, președintele Senatului: în vremuri de criză, reziliența societății cade pe umerii femeilor

Eduard Turcu

Astăzi a avut loc deschiderea evenimentului ”Euro-Atlantic Resilience Forum – Black Sea Perspectives”, organizat de Euro-Atlantic Resilience Centre.

În cadrul conferinței, Alina Gorghiu, senator PNL, a precizat că „în vremuri de criză, reziliența societății cade pe umerii femeilor”.

Cu toate acestea, Președintele Interimar al Senatului a subliniat lipsa participării politice a femeilor pe timp de pace: „Femeile rămân excluse din procesul de pace – mai puţin de 10% se află la masa negocierilor. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de un efort concertat pentru implementarea Rezoluţiei Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite 1325 «Women, Peace and Security Agenda». România a adoptat deja o Strategie Naţională şi un Plan Naţional de Acţiune pentru implementarea acestei agende. Anul viitor, Guvernul va începe să lucreze la următorul Plan Naţional care acoperă perioada 2024 – 2027. Am făcut progrese, dar nu ne putem opri aici”.

Totodată, Alina Gorghiu a adus aminte de inițiativa sa legislativă care ar permite categoriei subreprezentate să beneficieze de 33% din locurile din Parlament.

„Dacă va fi adoptată, va schimba jocul pentru democraţia din România. Mai multe femei în Parlament înseamnă o mai mare diversitate în luarea deciziilor, care, la rândul său, se traduce în abordări cuprinzătoare ale legilor şi soluţionării problemelor. Previziunile strategice sunt un ingredient cheie pentru stimularea rezilienţei! Luarea în considerare a tuturor scenariilor poate fi dificilă, dar devine imposibil atunci când experienţa a peste jumătate din populaţie este ignorată sistematic! Aşa construiţi rezilienţa în toate domeniile. Cu diversitate. Cu cunoştinţe descentralizate. Făcând loc la masă pentru toate vocile”, a transmis liberala.

Președintele Interimar al Senatului a mai spus că „experienţa lor trebuie valorificată pentru a formula şi adopta măsuri, politici şi legi care pot consolida rezilienţa. Nu să fie date la o parte ca simple povești tragice”.

„Dacă nu facem asta, atunci <<adevărata rezilienţă>> nu va fi niciodată atinsă”, a transmis Alina Gorghiu.

Distribuie articolul