Alina Gorghiu, președintele Senatului: Încheiem un an foarte greu, dar în care România a câștigat mult

Badila Antonia

Discursul Alina Gorghiu, președinte a.i. Senat, susținut, la ședința comună solemnă consacrată aniversării Zilei de 1 Decembrie, Ziua Națională a României.

,,Încheiem un an foarte greu, dar în care România a câștigat mult! De aceea e bine să vorbim despre trecut, dar și despre viitor.

Evocăm Marea Unire. Poate cea mai frumoasă pagină din istoria noastră, din care mereu avem de învățat!

Atunci, forțe politice și lideri cu viziune, intelectuali … o națiune întreagă, femei și bărbați, trecând peste dificultățile acelor momente, dovedind solidarite și unitate au pus mai presus de orice proiectul României Mari.

Istoria Marii Uniri are multe capitole. Și de data aceasta voi deschide unul despre care se vorbește mai rar – cel despre contribuția femeilor din România, care în Primul Război Mondial au făcut sacrificii enorme, la fel ca și bărbații, pentru realizarea Unirii tuturor românilor.

Unele au fost combatante, altele au avut grijă de răniți. Și bine ar fi dacă de fiecare dată când mergem de Ziua Eroilor în orice comună la monumentul dedicat celor care au făcut în război sacrificiul suprem nu vom uita că lângă fiecare nume de erou ar trebui adăugat, în minte, un nume de femeie care și-a pierdut soțul sau fiii. Așa se scriu marile istorii! Servind interesele României!

Marea Unire a fost un proiect național care a trecut proba timpului. un proiect mai mult decât centenar!

Sursa: Senatul României

Și cea mai frumoasă dovadă de responsabilitate politică pe care o putem da astăzi, este aceea de a acționa nu pentru prezent, nu cu gândul la alegerile din 2024, ci la viitor!

Vremurile sunt complicate! Vedem chiar la granița noastră ceva ce nimeni nu credea că va mai fi în Europa: ororile războiului!

România a câștigat în ultimul an aprecierea internațională ca furnizor de securitate și stabilitate în regiune. Și mai ales pentru solidaritatea și compasiunea față de criza refugiaților ucraineni. Aproape 3 milioane, mame cu copii, tineri sau bătrâni.

Nu întâmplător găzduim, săptămâna aceasta Reuniunea miniștrilor de externe din statele membre NATO.

Recent am văzut ridicarea MCV, mergem către aderarea la OECD, iar Comisia Europeană a anunțat că suntem pregătiți tehnic pentru aderarea la spațiul Schengen.

România a câștigat de un an de zile o guvernare stabilă. Avem un parteneriat între Președintele României, Guvern, Parlament și autoritățile locale, care schimbă multe lucruri în bine! O majoritate parlamentară care funcționează!

Legislația nouă ține direcția corectă: integritatea în funcțiile publice a fost votată și în 2024 vom avea liste curate. Am corectat legile justiției și acest lucru ne-a ajutat enorm pe plan european.

Stabilitatea politică ne-a asigurat creșterea economică pe baza căreia putem să majorăm punctul de pensie și salariul minim brut, o majorare sustenabilă și care poate fi suportată de angajatori. Și tot ce am câștigat, ne oferă speranța că urmează ani și mai buni! 

2023 trebuie să fie un an al echilibrului și al reformelor de care este mare nevoie: codurile penale noi, reforma pensiilor, reforma educației pentru România Educată, asigurarea echilibrului de gen, continuarea investițiilor, derularea cu succes a proiectelor de infrastructură, sprijin pentru antreprenori!

Împreună putem sa le oferim românilor nu doar până în 2024 ci și după, indiferent de provocări încredere, stabilitate, responsabilitate, predictibilitate, siguranță, seriozitate.

Stimați colegi, anul viitor trebuie sa fie unul al maturității politice!

La mulți ani, România!” , declară Alina Gorgiu, președintele Senatului, în plenul Camerei Deputaților.

Distribuie articolul