Bihor: 78 de milioane lei pentru lărgirea la patru benzi a drumurilor spre Biharia și Nojorid

Paul

Două drumuri naționale din Bihor se vor lărgi la patru benzi. Administrația județeană a încheiat un parteneriat pentru realizarea celor două proiecte alături de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Valoarea totală a investiției este de 78 milioane lei, finanțarea fiind asigurată prin fonduri europene.

„Cele două proiecte privesc lărgiri de la două la patru benzi a unor sectoare de drum de pe DN 19, între km 5+985 și km 9+731, și pe DN 79, între km 108+730 și km 110+550.

Primul proiect prevede lărgirea la patru benzi pe un tronson de 3,7 km, cuprins între ieșirea din Episcopia Bihor și intrarea în comuna Biharia, de unde va începe traseul Centurii Biharia. Valoarea totală estimată este de 48.351.236,17 lei, cu TVA.

Cel de-al doilea sector de drum național care urmează să fie lărgit este pe DN 79. Acesta are o lungime de 1,8 km și este cuprins între Aeroportul Oradea și girația care va fi amenajată la intersecția cu drumul spre Livada. Valoarea totală estimată a investiției este de 30.092.057,24 lei, cu TVA”, transmite serviciul de comunicare al Consiliului Județean Bihor.

„La începutul lunii iunie ne propunem să dăm drumul la procedurile de licitație pentru selectarea unor constructori. Ne propunem ca din toamna acestui an să înceapă lucrările și în vara anului viitor aceste două lărgiri să fie operaționale. Ele vor fi importante pentru descărcarea traficului din zona Real – Episcopia, pentru reducerea numărului de accidente înspre Biharia și pentru asigurarea unei conectări corespunzătoare atât cu Centura Biharia, cât și cu drumul spre Livada”, adaugă Ilie Bolojan, președintele administrației județene din Bihor.

Finanțare în valoare de 40 milioane euro pentru realizarea Inelului Rutier Metropolitan

De asemenea, infrastructura rutieră din județul Bihor va beneficia de încă un proiect care a primit finanțare de 40 milioane euro prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”. Ilie Bolojan a semnat contractul de finanțare pentru acest obiectiv care prevede realizarea Inelului Rutier Metropolitan.

„Din programul guvernamental Anghel Saligny ar urma să se asigure 40 milioane de euro pentru cofinanțarea noului drum, diferența urmând să fie asigurată din bugetele Consiliului Județean Bihor și Primăriei Oradea. În funcție de valoarea contactată a lucrărilor, contribuția din bugetele locale ar putea fi de 10 – 12 milioane euro”, precizează liberalul.

Inelul Rutier Metropolitan va avea o lungime de 17 kilometri, având o bandă pe fiecare sens de circulație.

Sursa: Consiliul Județean Bihor

Citește și Bihor: premierul Nicolae Ciucă a fost prezent la inaugurarea primei fabrici de anvelope cu emisii zero CO2 din lume – investiție de 650 milioane euro

Distribuie articolul