Bihor: Ambasadorul Georgiei din România a fost în vizită la primăria Oradea

Florin Birta, primarul municipiului Oradea, alături de Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, au primit vizita Ambasadorului Georgiei în România, Tamar Beruchasvili, care se află în Oradea la invitația senatorului Biro Rozalia, președinta Organizației de Femei a Partidului Popular European.

„Vă mulțumim pentru vizita d-voastră, pentru oportunitatea de a vă putea cunoaște mai bine.  Suntem un oraș situat la 10 km de granița cu Ungaria, având aproximativ 200.000 de locuitori. Dintre aceștia 20% sunt etnici maghiari. Totodată, suntem orașul cu patru episcopii, oamenii conviețuind aici foarte bine din punct de vedere cultural și religios. Ca administrație locală ne-am axat foarte mult pe dezvoltarea turistică a orașului și pe atragerea de investiții care să aducă dezvoltare comunității”, transmite Florin Birta.

„Încă de la bun început am observat primul element care reflectă un bun management al orașului d-voastră și anume înfățișarea frumoaselor clădiri reabilitate. Aceste clădiri sunt adevărate comori, pe lângă faptul că încurajează latura turistică, arată preocuparea d-voastră pentru imagine, atrăgând resurse și investiții. Am văzut la d-voastră o serie de bune practici pe care dorim să le preluăm ca model. Totodată, suntem interesați de o posibilă colaborarea culturală între comunitățile noastre”, precizează diplomatul georgian.

„Pentru a avea succes cu un program precum acesta, de reabilitare a clădirilor istorice, este nevoie în primul rând de stabilitate politică locală, de o administrație curajoasă și de oameni politici care nu își doresc tot timpul să fie populari. Oradea a avut succes în această zonă mai mult ca alte orașe, pentru că a adoptat niște regulamente locale dure, reușind în 2014 să modifice legea reabilitării la nivel național. Astfel, s-au putut impune taxe penalizatoare, în Oradea mărindu-se impozitul de cinci ori, dacă nu aveai reabilitată fațada clădirii”, adaugă Ilie Bolojan.

Sursa: Primăria Oradea

Leave a Comment