Bihor: bugetul de investiții al județului pentru 2023 este de 950 milioane lei

Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, alături de Călin Gal, vicepreședintele administrației județene, au prezentat proiectul de buget pentru anul 2023. Bugetul total al județului prevăzut pentru 2023 este de 1,32 miliarde lei, 70% din venituri fiind din fonduri europene. Cheltuielile de funcționare vor fi de 368,6 milioane lei și reprezintă 27,9% din buget, respectiv 72,1% secțiunea de dezvoltare care o să însemne 953,8 milioane lei, comunică Consiliul Județean Bihor.

„În acești ani, o componentă importantă pe care Consiliul Județean Bihor a avut-o în vedere a fost orientarea bugetului județului Bihor spre investiții. Un element important a fost ca an de an cheltuielile de funcționare să scadă din punct de vedere al ponderii acestora din totalul bugetului. În felul acesta, banii pe care îi colectăm direct de la cetățenii județului sub formă de taxe și impozite, banii din repartițiile guvernamentale sau din fonduri europene, se vor îndrepta către proiecte de care cetățenii județului Bihor se pot folosi”, transmite Ilie Bolojan.

„Acest buget a fost creat având o analiză serioasă, începând din noiembrie și decembrie anul trecut, asupra tuturor veniturilor și cheltuielilor avute în 2022. Aproximativ 75% din ce ne-am propus anul trecut am realizat. Față de bugetul consolidat al anului trecut, anul acesta, datorită creșterii numărului de proiecte, vom avea un buget cu aproximativ 35% mai mare. În ceea ce privește cheltuielile de funcționare, în 2023 este o creștere de aproximativ 19%, care se datorează, în primul rând, majorării salariului minim pe economie. De asemenea, la DGASPC am avut o creștere de 25% a costului standard per beneficiar”, adaugă Călin Gal.

Investițiile cele mai mari pentru 2023 din județul Bihor vor viza infrastructura, care va avea un buget prevăzut de 757,3 milioane lei din totalul de 953,8 milioane lei.

„Cea mai importantă investiție pe care o derulăm în parteneriat cu Primăria Oradea, Consiliul Județean Arad și Primăria Arad este Drumul Expres Arad – Oradea, unde Consiliul Județean Bihor este lider de proiect. Dacă totul decurge bine, ne propunem ca în cursul lunii aprilie să fie pe masa Guvernului hotărârile pentru aprobarea Studiului de fezabilitate și a exproprierilor. În luna mai ne propunem să demarăm procedura de licitație pentru selectarea constructorilor. Proiectul are o valoare estimată de 10,7 miliarde lei”, subliniază Ilie Bolojan.

Consiliul Județean Bihor a transmis alte proiecte mari care vor fi derulate în 2023: „Lista cuprinde și alte investiții majore precum realizarea centurilor Aleșd și Beiuș, a centurilor din zona metropolitană a Municipiului Oradea, respectiv Oșorhei, Nojorid, Sântandrei și Biharia, extinderea terminalului de pasageri și prelungirea pistei la Aeroportul Oradea, construirea Centrului Cultural Multifuncțional, reabilitarea fostei Policlinici Mari din Oradea, realizarea parcurilor industriale din Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei, etc. Sunt prevăzute și proiecte care vor fi finalizate în acest an, precum Drumul Apusenilor sau reabilitarea unor drumuri județene.

Primele cele mai mari 20 de proiecte  derulate de Consiliul Județean Bihor au o valoare de aproximatv 13,5 miliarde de lei.”

„O parte din aceste proiecte vor fi finalizate anul acesta, o parte încep anul acesta și e posibil să fie și finalizate în 2023, pentru că avem finanțări condiționate de acest termen, iar o parte vor fi finanțate în anii următori”, conchide președintele administrației județene, Ilie Bolojan.

Sursa: Consiliul Județean Bihor, site oficial
Sursa: Consiliul Județean Bihor, site oficial
Sursa: Consiliul Județean Bihor, site oficial
Sursa: Consiliul Județean Bihor, site oficial

Sursa: Consiliul Județean Bihor, site oficial

Leave a Comment