Bihor: Campus Școlar pentru învățarea unei meserii. Investiție de peste 29 milioane euro

Paul

Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, alături de Horea Abrudan, inspector general al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, au susținut o conferință de presă la Campusul Școlar pentru învățământ dual din Oradea. Au prezentat facilitățile și domeniile de pregătire care vor fi puse la dispoziția elevilor care se vor înscrie. Tinerii pot studia mecanica, construcțiile, instalațiile și lucrările publice, electromecanică, electronică și automatizări, dar și chimie industrială. Proiectul are o valoare totală de peste 29 milioane euro.

„Elevii vor beneficia de o bursă lunară cuprinsă între 400 și 1.000 de lei, cazare gratuită, trei mese pe zi și decontarea transportului.

În Campus vor fi funcționale laboratoare, ateliere de practică pentru diferite specializări, săli pentru învățământul teoretic, un cămin pentru cazare cu o capacitate de 140 de locuri, o cantină, cabinete medicale, bazin de înot și sală de sport”, transmite CJ Bihor.

„Noi vrem să punem în funcțiune cât mai repede acest Campus, chiar din anul școlar 2023 – 2024, pentru binele copiilor noștri și pentru binele companiilor din acest județ. Acesta este un proiect foarte important pentru că, pe de o parte, oferă posibilitatea copiilor din acest județ să dobândească o calificare și să se poată angaja într-o meserie aici acasă, să nu mai fie nevoiți să plece în alte țări. Pe de altă parte, mediul de afaceri local are nevoie de forță de muncă calificată”, transmite Mircea Mălan.

„Ne dorim acest Campus de mult timp și este evident că implicarea Inspectoratului Școlar trebuie să fie și este una maximă. Elevii vor studia aici disciplinile teoretice și practice de specialitate și vor face practica la agenții economici parteneri. După trei ani de studiu vor putea obține diploma de maistru, adică o diplomă de nivel 3 de calificare, iar dacă vor face și un an de liceu, vor putea susține examenul de bacalaureat. Ulterior, dacă își doresc, vor putea continua cu studiile universitare, având posibilitatea ca pe întreaga durată a studiilor să fie sprijiniți de agenții economici”, adaugă Horea Abrudan.

Sursa: Consiliul Județean Bihor

Distribuie articolul