Bihor: Consiliul Județean a accesat finanțare europeană pentru Centurile Beiuș și Sânmartin – investiție de peste 600 milioane lei

Paul

Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a semnat contractele de finanțare pentru două proiecte majore de infrastructură rutieră, anume Centura Beiuș și Centura Sânmartin. Prima are valoare de 403.106.936 lei, iar valoarea totală eligibilă este de 183.824.368 lei, iar cea de-a doua are o valoare de 220.245.057 lei, iar 187.351.492 reprezentând valoarea totală eligibilă.

„La Centura Beiuș estimăm că vom ajunge să decontăm peste 45% din lucrări în acest an, chiar dacă realizările în teren vor ajunge la 55 – 60%. Există un decalaj între lucrările realizate și cele decontate de 40 – 50 de zile ca efect al condițiilor contractuale. Diferența de peste 50%, aproximativ 44 de milioane de euro, ar urma să fie decontată anul viitor, proiectul urmând să fie fazat și să îi fie asigurat restul de finanțare din Programul Transporturi. Din suma pe care o vom achita pentru lucrările derulate în acest an, peste 36 de milioane de euro, 85% reprezintă fondurile europene, iar 15% cofinanțarea asigurată din bugetul de stat”, a transmis Ilie Bolojan.

Fondurile vor fi asigurate prin Programul Operațional de Infrastructură Mare 2014 – 2020, în parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Centura Beiuș va fi în lungime de 9.33 kilometri, aceasta fiind împărțită în două etape.

„La Centura Sânmartin lucrările au fost întârziate ca urmare a proceselor generate de exproprieri și care nu au permis constructorilor să poată lucra în zona pasajului peste drumul comunal spre 1 Mai. Din cauza acestor întârzieri, lucrările nu pot fi terminate până la sfârșitul acestui an. Ca urmare, și acest proiect ar urma să fie fazat, diferența de finanțare urmând să fie asigurată prin Programul Transporturi. Estimăm că până la sfârșitul anului vom putea deconta peste 60% din lucrări. În a doua jumătate a lunii noiembrie vom putea stabili cât va mai rămâne de executat pentru anul viitor. Ambele proiecte vor fi terminate până în vara anului viitor”, a precizat președintele CJ Bihor.

Lungimea Centurii Sânmartin va fi de 5.75 de kilometri, dar va avea și bretele de legătură cu DN76 și localitatea Haieu, tronsoane care în total sunt de 2.27 kilometri.

Sursa: Consiliul Județean Bihor

Distribuie articolul