Bihor: două proiecte culturale transfrontaliere România – Ungaria vor fi finanțate prin fonduri europene. Investiție de peste 4 milioane euro

Paul

Două proiecte culturale transfrontaliere România – Ungaria vor fi finanțate prin fonduri europene. Consiliul Județean Bihor a depus cererile de finanțare prin Programul Interreg IV – A România – Ungaria. Primul proiect vizează realizarea unor centre culturale digitale, cu o valoare de 2.469.617 euro, iar al doilea reprezintă o colaborare a Filarmonicii de Stat din Oradea alături de Filarmonica Kodaly din Debrecen în vederea realizării unui festival, valoarea fiind de 2.5 milioane euro.

„Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal își propune să dezvolte o platformă digitală, un website și o aplicație interactivă, cu expoziții virtuale. Un alt obiectiv este organizarea în comun a unor evenimente culturale cu Muzeul Munkácsy Mihály din Ungaria.

Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” își dorește să faciliteze accesul la literatură prin amenajarea a 5 biblioteci mobile în localitățile rurale și să pună în funcțiune o bibliotecă-autobuz”, transmit reprezentanții administrației județene din Bihor privind primul proiect.

„Cele două instituții vor organiza Festivalul Cantata Profana. În cadrul proiectului, Filarmonica de Stat din Oradea va achiziționa instrumente muzicale în valoare de 650.000 de euro și echipamente în valoare de 100.000 de euro”, adaugă CJ Bihor în privința celui de-al doilea proiect.

Sursa: Consiliul Județean Bihor

Distribuie articolul