Bihor: finanțarea pentru proiectele de extindere a rețelelor de gaz din județ a fost aprobată prin PNI ”Anghel Saligny” – 40 milioane euro

Paul

Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, a anunțat aprobarea finanțării pentru proiectele de extindere a rețelelor de gaz în localitățile din județ. Investiția totală însumează 40 de milioane euro, iar primarii localităților vizate au fost anunțați de finanțare de ministrul Dezvoltării Adrian Veștea care se afla în vizită de lucru în județul Bihor.

Fondurile vor fi acordate prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, iar proiectele vizează introducerea de rețele noi de gaz în comunele Ineu, Lugașu de Jos, Aușeu, Vadu Crișului, Balc, Popești, Sâniob, Viișoara, Toboliu, Gepiu, Hidișelu de Sus, Tinca, Tulca și Batăr, iar în Cefa și Biharia se vor extinde actualele rețele.

”Extinderea rețelelor de gaz s-a făcut în ultimii 3 ani în mai multe etape: localități care și-au introdus pe cont propriu rețele: Ștei, Lunca, Cefa, Sânnicolau Român; localități care au câștigat finanțări europene: Nojorid, Paleu și Oșorhei, unde lucrările sunt aproape de final; Rieni, Buntești, Drăgănești, Pietroasa și Lazuri de Beiuș, unde lucrările sunt întârziate ca urmare a contestațiilor; localități ale căror proiecte nu au mai putut fi acoperite din fonduri europene și au fost preluate în programul guvernamental Anghel Saligny, în prima etapă de alocare: Aleșd, Aștileu, Țețchea și Tileagd, Cociuba Mare, Sânmartin și Ciumeghiu, lucrări care sunt în diferite faze”, a precizat Ilie Bolojan.

Ministrul Dezvoltării a vizitat șantierul Inelului Rutier Metropolitan – stadiu fizic de 15%

În vizita ministrului Dezvoltării Adrian Veștea în județul Bihor, liberalul a vizitat și șantierul Inelului Rutier Metropolitan, proiect care a ajuns la un stadiu fizic de 15%. Fondurile pentru acest obiectiv sunt asigurate prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”.

Alături de ministrul Veștea au fost și Mircea Mălan, vicepreședintele administrației județene din Bihor, dar și Florin Birta, primarul municipiului Oradea.

„Apreciez modul în care municipalitatea și județul stau la aceeași masă, gândesc proiecte strategice pentru locuitorii din județul Bihor. Aceste proiecte sunt extrem de utile. Pe lângă fluidizarea traficului și scurtarea timpului de a ajunge dintr-o zonă în alta, contează foarte mult că nu mai avem poluare și că descongestionează orașul la orele de vârf”, a transmis Adrian Veștea.

„Lucrările au avansat într-un ritm alert. E un drum extrem de important pentru județul nostru, pentru că face legătura între trei drumuri naționale și două proiecte importante ale Consiliului Județean Bihor, aflate în execuție: Centura Oșorhei și drumul de legătură dintre Oradea și Nojorid”, a adăugat Mircea Mălan.

Inelul Rutier Metropolitan este împărțit în două loturi, lungimea totală a proiectului fiind de 17 kilometri. Fondurile, în valoare de peste 150 milioane lei, vor fi asigurate prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”.

Sursa: Consiliul Județean Bihor

Distribuie articolul