Bihor: Nicolae Ciucă a vizitat lucrările pentru legătura centura Oradea – Autostrada A3. Stadiul fizic al execuției este de 55%

Paul

Stadiul fizic al lucrărilor de execuție a legăturii centura Oradea – Autostrada A3 a ajuns la 55%. Obiectivul de investiții a fost vizitat astăzi de către premierul Nicolae Ciucă, primarul municipiului Oradea, Florin Birta, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Adrian Foghiș și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

„Obiectivul general al acestei investiții este de a contribui la dezvoltarea regională prin asigurarea unei legături moderne cu Ungaria, cât și de a îmbunătăți condițiile de tranzit pentru traficul internațional.

Noua legătură va reduce timpul de călătorie, costul de operare ale vehiculelor și expunerea locuitorilor la poluanții de aer și zgomot prin scoaterea traficului din municipiu.

Astfel, se va asigura conectivitatea cu DN 1 Oradea – Cluj, DN 79 Oradea – Arad,  DN 76 Oradea – Deva, autostrada Transilvania, precum și cu drumul expres Oradea – Arad”, transmite primăria Oradea.

„Avem în acest moment un proiect pentru închiderea inelului metropolitan, lucrăm la un studiu de fezabilitate. Acesta este foarte important pentru momentul când se va închide acest proiect, pentru că tot traficul care vine pe centura Oradea dinspre Cluj sau dinspre Arad pentru a ajunge pe autostradă să nu mai intre prin oraș, prin cartierul Episcopia și prin comuna Biharia, un drum foarte aglomerat și cu multe accidente de când s-a deschis centura.  Când se va deschide acest tronson, siguranța celor care  vor circula pe autostradă va fi mult sporită, iar traficul mult mai fluent”, adaugă Florin Birta.

„Această lucrare este de asemenea un model de colaborare între autoritățile locale și autoritățile guvernamentale. Inițiativa acestui proiect a plecat de la nivelul autorităților locale și a fost asumată la nivelul Ministerului Transporturilor. Acest tronson din inel realizează conectarea cu autostrada, precum și cu Drumul Expres Oradea-Arad. Drumul expres este un proiect care a fost demarat la nivelul autorităților guvernamentale, împreună cu autoritățile locale. Iată că, atunci când se vrea, se poate! Avem proiecte care sunt în derulare și vor fi îndeplinite la termen, așa cum mi-a confirmat și constructorul”, precizează Nicolae Ciucă.

Fonduri în valoare de 40 milioane euro pentru realizarea Inelului Rutier Metropolitan

Un alt obiectiv important pentru infrastructura rutieră atât a municipiului Oradea, dar și a județului Bihor, este realizarea Inelului Rutier Metropolitan. Pentru această investiție, Ilie Bolojan, președintele administrației județene, a semnat contractul de finanțare prin Programul de Investiții ”Anghel Saligny” în valoare de 40 milioane euro.

„Din programul guvernamental Anghel Saligny ar urma să se asigure 40 milioane de euro pentru cofinanțarea noului drum, diferența urmând să fie asigurată din bugetele Consiliului Județean Bihor și Primăriei Oradea. În funcție de valoarea contactată a lucrărilor, contribuția din bugetele locale ar putea fi de 10 – 12 milioane euro”, spune Ilie Bolojan.

„Inelul rutier metropolitan va avea o lungime de 17 kilometri și va fi prevăzut cu o bandă pe fiecare sens de circulație. Execuția lucrărilor va fi realizată pe două loturi. Primul tronson are o lungime de 9 kilometri și este cuprins între Nojorid și viaductul care va fi construit peste DN76, la ieșirea din Băile Felix. Cel de-al doilea sector de drum, de 8 kilometri, pornește de la acest viaduct și ajunge în Oșorhei, ocolind localitățile Băile 1 Mai și Cheriu”, transmite CJ Bihor.

Sursa: Primăria Oradea / Consiliul Județean Bihor

Citește și: Drumul Expres Arad-Oradea a ajuns în etapa de proiectare. Investiție în valoare de 10.7 miliarde lei

Distribuie articolul