Bihor: Palatul Finanțelor este în reabilitare și va deveni sediul Consiliului Județean. Investiție de 44 milioane lei

Paul

Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, a anunțat că lucrările de reabilitare la Palatul Finanțelor continuă, iar acesta va deveni viitorul sediu al administrației județene. Valoarea totală a proiectului „Reparații capitale Sediul Consiliului Județean Bihor, localitatea Oradea” este de 44.101.532 lei.

„Reparațiile capitale presupun de la lucrări de consolidare, la înlocuirea tuturor instalațiilor existente și a tâmplăriei care nu mai poate fi restaurată, până la izolarea termică a fațadei, reparații la învelitoare și instalarea unui sistem de încălzire nou, inclusiv cu surse regenerabile. Fiind o clădire de patrimoniu, o clădire foarte frumoasă din punct de vedere arhitectural, ne propunem să restaurăm absolut tot ceea ce se poate păstra original. De la uși, la ornamente, părți din pavaj și alte elemente. Acum se lucrează intens la refacerea ornamentelor”, transmite Mircea Mălan.

„Finanțarea proiectului ar urma să fie asigurată din fonduri europene, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sau Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027. A fost deja depusă o cerere de finanțare pe Compomenta 5 – Valul Renovării din PNRR.

Clădirea din strada Republicii nr. 35, Oradea, este un monument istoric ce se află în patrimoniul Județului Bihor – Consiliul Județean. Palatul Finanțelor Publice este un monument istoric construit în perioada 1899 – 1900 și poartă amprenta cunoscutului arhitect Kálmán Rimanóczy. Construit în stilul eclectic, Palatul a devenit Policlinica Mare după cel de-al II-lea Război Mondial”, adaugă serviciul de comunicare al administrației județene din Bihor.

Sursa: Consiliul Județean Bihor

Distribuie articolul