Bihor: Parcul Științific și Tehnologic din Oradea a ajuns la un stadiu fizic al execuției de 45%. Investiție de 40 milioane lei

Paul

Lucrările pentru Parcul Științific și Tehnologic din Oradea continuă, ajungându-se la un stadiu fizic al execuției de 45%. Investiția pentru acest proiect este în valoare de 39.768.307 lei. Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a efectuat o vizită pe șantierul Parcului. Alături de acesta au fost prezenți și Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor și Mircea Mălan, vicepreședintele administrației județene.

„Pentru județul Bihor și pentru Municipiul Oradea este foarte important să creăm condiții pentru dezvoltare economică. Asta înseamnă că avem nevoie de o economie mai complexă, competitivă, cu o productivitate mai mare și care să ofere salarii mai mari oamenilor. Ce face Consiliul Județean prin acest proiect este să creăm o infrastructură în care să se întâlnească nevoile companiilor de a-și îmbunătăți procesele de producție cu capacitatea Universității de a furniza servicii care să fie apoi valorificate de companii. Acest lucru se poate face dacă vom continua cu investițiile, dacă Universitatea va face un parteneriat cu mediul economic pentru ca să facem transfer tehnologic”, transmite Ilie Bolojan.

„Rețeta creșterii economice este creșterea productivității și, ca să creștem productivitatea, trebuie să investim în cercetare, dezvoltare și inovare. Noi ne bucurăm că anul acesta bugetul cercetării a crescut cu 70% față de bugetul de anul trecut, dar e foarte important ca aceste fonduri să fie direcționate către cercetarea cu transfer în economia reală. Acesta este scopul acestui Parc Științific și Tehnologic, acesta este scopul viitoarelor parcuri de specializare inteligentă care se vor finanța din fonduri europene și aceasta este direcția pe care o avem ca Guvern al României, să susținem cercetarea care face transfer în economia reală”, adaugă Sebastian Burduja.

„Parcul Științific și Tehnologic va avea un regim de înălțime P+2E și o suprafață desfășurată de 5.417,78 mp. Acesta va cuprinde laboratoare de cercetare și prototipare, laboratoare de cercetare în inteligență artificială și laboratoare de tip Open Lab și Makers Eco-System. La primul etaj va fi construită și o sală de conferințe cu o capacitate de 300 de persoane. La exterior va fi amenajată o parcare de 63 de locuri și va fi instalat un rastel pentru biciclete”, precizează serviciul de comunicare al administrației județene din Bihor.

Sursa: Consiliul Județean Bihor

Distribuie articolul