Bihor: peste 4 milioane de euro pentru modernizarea bibliotecilor din județ

Paul

Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, alături de Ancuța Șchiop, managerul Bibliotecii județene „Gheorghe Șincai”, au prezentat un proiect pentru modernizare a bibliotecilor din județ. Valoarea acestuia se ridică la 4.133.848 euro, fără TVA, anunță CJ Bihor.

„Investiția presupune extinderea, renovarea și dotarea sediului central al Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Bihor, în zonele de parter, etaj I și etaj II.

La parter va fi regândit accesul, vor fi amenajate o cafenea și o terasă exterioară și va fi construit un amfiteatru deschis cu zone de expunere de carte și lift. Spațiile de la acest nivel vor fi dedicate activităților pentru copii, cu un auditorium special conceput, un atelier de creație și ludotecă (colecție de jucării și jocuri). Aici va fi amplasat și fondul de carte pentru cei mici.

La etajul I va fi amenajat un auditorium pentru adulți, săli de lectură, zone pentru training de competențe digitale și zone de expunere cărți. La etajul II proiectul prevede o sală de conferințe, o sală de lectură, mediateca și un studio pentru înregistrări”, anunță administrația județeană.

„Vorbim despre un proiect care își propune să facă din Biblioteca Județeană un loc în care comunitatea să se poată manifesta din punct de vedere cultural și artistic. Să putem petrece, ca bihoreni și ca turiști ai județului nostru, un timp de calitate împreună cu cei dragi. În fapt, ne dorim ca o familie, de exemplu, să aleagă să vină aici pentru a-și petrece timpul liber. Copiii vor avea spații special amenajate, iar părinții vor putea sta fie să discute cu prietenii la o cafea, fie să citească o carte”, transmite Mircea Mălan.

Investiția vizează și digitalizarea bibliotecii

CJ Bihor anunță faptul că a doua componentă a investiției este reprezentată de digitalizarea bibliotecii.

„Acest lucru va însemna, printre altele, instalarea a 20 de stații de lucru pentru desfășurarea unor cursuri de formare în domeniul digital și achiziționarea unor echipamente performante pentru scanarea cărților.

Vor fi puse la dispoziția publicului și cărți de tip e-book și audio book, dar și săli pentru înregistrări audio, pentru vizionarea și ascultarea unor materiale, precum și alte facilități moderne pentru cititori”, adaugă CJ Bihor.

„Ne dorim să ne adaptăm cerințelor din zilele noastre și să oferim toate serviciile pe care le poate avea o bibliotecă digitalizată, iar comunitățile defavorizate să dobândească, prin intermediul acestei rețele de biblioteci dotate corespunzător, cunoștințe minimale de operare a calculatorului”, a precizat vicepreședintele CJ Bihor.

„Proiectul mai prevede extinderea, renovarea și echiparea bibliotecilor din Sânmartin, Sântandrei și Oșorhei, ce vor fi transformate în hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale.

Totodată, se propune dotarea a 26 de biblioteci din județul Bihor cu infrastructura necesară pentru instruirea populației din medii defavorizate în vederea obținerii unor competențe de bază în ceea ce privește operarea calculatorului

Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor dispune de un fond de carte de peste 530.000 de volume. În județul Bihor sunt deschise publicului 33 de biblioteci publice”, transmite CJ Bihor.

Sursa: Consiliul Județean Bihor, site oficial

Distribuie articolul