Bihor: peste 68 milioane lei pentru realizarea rețelelor de gaz în comunele Nojorid, Oșorhei și Paleu

Paul

Administrația județeană din Bihor anunță semnarea contractului pentru proiectarea și realizarea rețelelor de gaz în comunele Nojorid, Oșorhei și Paleu. Valoarea contractului este de 68.011.811 lei, fără TVA.

Prezenți la sediul Consiliului Județean, la momentul semnării, au fost Ioan Gligor, primarul comunei Oșorhei, dar și Mircea Mălan, vicepreședintele administrației județene.

„Lucrările vor fi executate de asocierea formată din AVI PROD GRUP S.R.L. (Lider de asociere) – AVRIL S.R.L., iar valoarea contractului este de. 68.011.811,87 lei, fără TVA. Durata contractului este de 16 luni, din care 4 luni pentru proiectare și 12 luni pentru execuție.

Consiliul Județean Bihor a facilitat asocierea dintre cele trei comune, a asigurat o cofinanțare în valoare de 400.000 de euro pentru exproprieri în comuna Paleu și a acordat sprijin în realizarea documentațiilor și obținerea avizelor și autorizațiilor necesare”, transmite CJ Bihor.

„Acesta este un proiect foarte important pentru dezvoltarea celor trei comune și pentru nivelul de trai al cetățenilor. Realizarea acestei investiții va facilita introducerea rețelelor de gaz în comunele învecinate. Ne vom implica până la sfâșitul proiectului”, adaugă Mircea Mălan.

„Lungimea totală a rețelelor de gaz în cele trei comune va fi de 135,4 kilometri (comuna Nojorid: 31,2 km, comuna Oșorhei: 54,1 km, Comuna Paleu: 50,1 km).

Finanțarea va fi asigurată cu fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa Prioritară 8: „Sisteme inteligente și sustenabile de transport al energiei electrice și gazelor naturale”. Contractul de finanțare a fost semnat în luna iunie, 2022.

Odată cu realizarea acestui proiect în comunele Nojorid, Oșorhei și Paleu, dar și în Primăria Sânmartin prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, întreaga zonă metropolitană a Municipiului Oradea va fi racordată la rețeaua de gaze naturale”, precizează administrația județeană din Bihor.

„O infrastructură bună ajută dezvoltarea economică și ridică calitatea vieții oamenilor. Accesul la rețelele de gaz face atractivă o zonă pentru investiții și ridică confortul locuințelor.

Județul Bihor are un număr redus de localități racordate la rețeaua de gaz (sub 20 de unități administrative). Din acest motiv, extinderea rețelelor de gaz a fost o prioritate de la începutul mandatului”, spune Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor.

Sursa: Consiliul Județean Bihor

Distribuie articolul