Bihor: premierul Nicolae Ciucă a fost prezent la inaugurarea primei fabrici de anvelope cu emisii zero CO2 din lume – investiție de 650 milioane euro

Paul

Inaugurarea lucrărilor de construcție a primei fabrici de anvelope cu emisii zero CO2 din lume a avut loc astăzi, la Oradea. Prezenți au fost premierul Nicolae Ciucă, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, primarul Florin Birta, prefectul Dumitru Țiplea, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, dar și reprezentanți ai Nokian Tyres. Investiția pentru această fabrică este de 650 milioane de euro.

„Fabrica va fi ridicată pe amplasamentul fostului CET II, din strada Ogorului nr. 36, valoarea totală a investiției fiind estimată la circa 650 de milioane de euro, ceea ce o face una dintre cele mai mari investiții din țara noastră, din ultimii ani. Capacitatea anuală a fabricii va fi de 6 milioane de anvelope, cu potențial de extindere în viitor. Unitatea se va concentra pe producția de anvelope, în principal, pentru piața din Europa Centrală. Amplasamentul va include și o facilitate de distribuție pentru depozitarea și distribuția anvelopelor”, transmite serviciul de comunicare a primăriei Oradea.

„Au fost menționate peste 40 de alte locații în 40 de țări, unde ar fi putut alege ca această investiție să înceapă. Când vine vorba de o asemenea competiție, există o anumită strângere de inimă legată de șansa de a fi ales pentru un asemenea proiect. Autoritățile locale au fost cele care practic au setat cadrul pentru ca această investiție să se desfășoare, iar de la Guvern am venit cu garanțiile de sprijin.

Este o investiție de peste 600 de milioane euro, dar din această investiție, ajutorul de stat este unul consistent, de aproximativ 100 de milioane euro. Ca atare, este, din punctul meu de vedere, un model de a înțelege modul în care ne putem sprijini reciproc pe proiecte de anvergură. Avem nevoie de proiecte de anvergură care să aibă o contribuție substanțială la dezvoltarea economiei noastre. Pentru Oradea va însemna un loc important pe harta producției de automotive în Europa și în lume, va însemna mai multe locuri de muncă, va însemna mai mulți bani la bugetul local și mai mulți bani la bugetul de stat. Din punctul meu de vedere, este o investiție care va asigura o parte de beneficiu pentru toți actorii implicați în acest proiect”, adaugă premierul României.

Ilie Bolojan: Oradea s-a dezvoltat în ultimii ani pe baza investițiilor realizate de companiile românești și a investițiilor sale indirecte în parcurile industriale

Președintele administrației județene din Bihor, Ilie Bolojan, a vorbit despre importanța investițiilor atât la nivel local, dar și județean.

„Oradea s-a dezvoltat în ultimii ani, în principal, pe baza investițiilor realizate de companiile românești și a investițiilor sale indirecte în parcurile industriale, în Zona Metropolitană, ajungând să ne creștem numărul de angajați, în zece ani de zile, de la 75 de mii la 95 de mii de angajați.

Ceea ce face astăzi Nokian la Oradea este un lucru foarte important pentru că vine cu această investiție să consolideze orașul și județul Bihor ca un pod regional industrial competitiv, fiind cea mai mare investiție din ultimii ani, pentru că aduc noi tehnologii, aduc competență, aduc determinare, aduc exigență, iar aceste lucruri sunt factori ai dezvoltării.

Noi, ca autorități locale, avem un respect pentru toți cei care lucrează în companiile din oraș și județ, pentru toți cei care investesc la noi pentru că prin aceste investiții și prin munca lor în comunitatea noastră, pe umerii lor, asigurăm oportunități pentru cetățenii noștri, asigurăm impozite și capacitatea de servicii publice bune”, transmite liberalul.

Sursa: Primăria Oradea

Citește și Bihor: contractul pentru extinderea terminalului de pasageri al Aeroportului Oradea a fost semnat. Investiție de peste 177 milioane lei

Distribuie articolul