Bihor: primăria Oradea și Consiliul Județean modernizează departamentul de Radiologie și Neuroradiologie din Spitalul Județean

S-au finalizat lucrările la noul departament modern de Radiologie și Neuroradiologie din cadrul Spitalului Județean Oradea. Proiectul a fost realizat printr-un parteneriat între primăria Oradea, Consiliul Județean Bihor și guvernul condus de Nicolae Ciucă, prin Ministerul Sănătății.

„Anul trecut s-au realizat lucrările de construcție a spațiului. Aceste lucrări, în valoare de 4 milioane lei, au fost realizate din bugetul Spitalului Județean.

Dotarea de ultimă generație este compusă dintr-un aparat angio-CT și un angiograf biplan.

Aparatul angio-CT, în valoare de 8 milioane de lei, este finanțat din fonduri europene. Finanțarea face parte din proiectul integrat pe sănătate în județ, de 9,4 milioane de euro, pe care Consiliul Județean Bihor l-a câștigat din programul transfrontalier 2014 – 2020.

Jumătate din această sumă este alocată pentru dotarea Spitalului Județean, iar Primăria Oradea, în calitate de partener, derulează procedurile de achiziție.

Cealaltă jumătate este alocată dotărilor pentru spitalele din județ, pentru sistemul de urgență și pentru medicină.

Angiograful biplan, în valoare de 9,4 milioane de lei, este finanțat de Ministerul Sănătății – 8,4 milioane de lei și de Primăria Oradea – 1 milion de lei”, transmite Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor.

„Celelalte dotări necesare, în valoare de 1 milion lei, au fost finanțate din fondurile spitalului.

Noile aparate vor permite intervențiile rapide și salvatoare de vieți în accidentele vasculare cerebrale. Pentru aceste operații spitalul se bazează pe o echipă de medici profesioniști.

Având în vedere că finanțarea operațiilor nu este cuprinsă în programele de sănătate, iar noul compartiment are nevoie de o perioadă de funcționare pentru a-și certifica activitatea, Primăria Oradea și Consiliul Județean Bihor vor asigura bugetul necesar pentru achiziționarea materialelor și consumabilelor”, adaugă liberalul.

Investiție de peste 11 milioane lei pentru dotarea Spitalului Județean cu noi echipamente medicale

De asemenea, Spitalul Clinic Județean de Urgență din județul Bihor o să mai beneficieze de o finanțare în valoare de 11.043.374 lei, fără TVA. Proiectul este finanțat prin Programul Interreg V-A România – Ungaria.

„Proiectul menționat vine să rezolve acele elemente din funcționarea și dotarea principalelor servicii medicale din județul Bihor și Hajdu-Bihar care sunt implicate în asistența medicală acordată pacienților și completează eforturile deja finalizate de către instituțiile responsabile pentru reglementarea și organizarea activității medicale din ambele state, fiind în concordanță cu recomandările internaționale din acest domeniu.

De menționat este faptul că bugetul inițial de 4,7 milioane euro a fost suplimentat cu încă aproximativ 2,5 milioane de euro, fonduri prin care municipalitatea orădeană, în calitate de partener, intenționează să achiziționeze altă aparatură medicală pentru a completa investițiile deja realizate în cadrul aceluiași obiectiv”, precizează primăria Oradea.

Sursa: Ilie Bolojan

Citește și Bihor: Spitalul Clinic Județean de Urgență își extinde și modernizează Compartimentul Terapie Intensivă – Neonatologie

Leave a Comment