Bihor: primăria Oradea va depune spre finanțare un proiect care prevede reabilitarea clădirii manejului din Cazarma Husarilor – investiție de 2.8 miloane euro

Paul
Cazarma Husarilor
Cazarma Husarilor

Consiliul Local al primăriei Oradea a aprobat un proiect de hotărâre care prevede depunerea în cadrul Programului de finanțare Interreg VI – A România – Ungaria un proiect transfrontalier prin care se va reabilita clădirea manejului din Cazarma Husarilor, iar clădirea să devină un complex cultural. Investiția este în valoare de 2.8 milioane euro.

„Aceasta implică gestionarea restaurării fizice, asigurarea respectării standardelor de conservare a patrimoniului și supravegherea aspectelor logistice ale procesului de renovare. După restaurarea monumentului cultural și digitalizarea sa, această clădire va avea o sală multifuncțională, sală multimedia, sală de expoziții permanente. De asemenea, în cadrul clădirii vor putea fi organizate evenimente tematice specifice, cum ar fi ateliere de creație artistică, evenimente și acțiuni în scopuri educaționale – lecții de istorie a orașului, lansări de carte, reuniuni/ dezbateri interdisciplinare – istorie, artă, cultură, spectacole culturale – teatru, operă, concerte, conferințe de specialitate, întâlniri ale mediului de afaceri și profesional, expoziții de artă etc.”, a precizat conducerea primăriei Oradea.

„Intenția noastră este să reabilităm Cazarma Husarilor, un monument important pentru Oradea, dar în paragină în acest moment. Pentru că nu am găsit fonduri pentru reabilitarea clădirii, nu am reușit să facem nimic cu el în acești ani. Însă acum s-a ivit o posibilitate, pe care ar fi păcat să n-o folosim. Proiectul transfrontalier este un proiect de aproximativ 10 milioane lei, aproximativ 2 milioane euro, contribuția municipalității fiind de 300.000 euro, restul venind din fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat”, a transmis Florin Birta, edilul municipiului Oradea.

Sursa: Primăria Oradea

Distribuie articolul