Bihor: primarul Florin Birta a semnat contractul de finanțare pentru centrul intermodal din Oradea. Investiție de 73 milioane lei

Paul

Contractul de finanțare pentru realizarea centrului intermodal din Oradea a fost semnat. Primarul Florin Birta anunță că acesta este un proiect cheie pentru transportul de mărfuri din Oradea și județul Bihor. Obiectivul ”Dezvoltarea unui centru de transport intermodal cu facilitate de acces la transport rutier și feroviar și în zona gării CFR Episcopia Bihor” o să fie finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare și o să valoreze 73.221.168 lei.

„Proiectul prevede construirea a două linii de cale ferată de aproximativ 700 de metri fiecare care vor fi utilizate pentru încărcarea și descărcarea mărfurilor ce vor fi transportate prin intermediul acestui centru intermodal. Obiectivul mai presupune construirea unei platforme de beton între cele două linii de cale ferată, o clădire administrativă de tip container în care să se desfășoare partea logistică, parcare pentru camioane, împrejmuirea terminalului intermodal, iluminat și racordul la utilități”, transmite primăria Oradea.

„Proiectul tehnic de execuție este finalizat, iar lucrările sunt în etapa de achiziție publică. Se estimează că acestea vor începe în luna iunie și trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2023. Acesta este primul centru intermodal din România pentru care se semnează contract de finanțare prin POIM”, precizează Florin Birta.

„Municipiul Oradea va deveni un hub pentru transportul de mărfuri datorită faptului că este situat în apropiere de Autostrada Transilvania și de viitorul drum expres Oradea- Arad, iar calea ferată Cluj – Napoca – Oradea – Episcopia Bihor urmează să fie electrificată și modernizată. Centrul intermodal va fi conectat, de asemenea, printr-un drum de legătură cu E60/DN1, iar prin implementarea proiectului va crește potențialul economic al orașului și implicit al zonei la nivelul întregii regiunii Nord – Vest”, adaugă edilul liberal.

Sursa: Primăria Oradea

Distribuie articolul