Bihor: reprezentanții Camerei de Comerț Americae în România și potențiali investitori au fost în vizită la Oradea

Florin Birta, primarul municipiului Oradea, alături de Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, au primit vizita reprezentanților Camerei de Comerț Americane – AmCham România, dar și a unor potențiali investitori.

Florin Birta le-a explicat despre accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea orașului.

„În ultimii 12-13 ani, am încercat să schimbăm fața acestui oraș, căutând mereu metode să îi facem pe cei care se nasc în Oradea să rămână aici, să nu plece în altă parte. În acest sens, s-a pus mare accent pe accesarea fondurilor europene, iar începând din 2008 am implementat proiecte de peste 650 milioane de euro, aceasta însemnând  dezvoltare în domenii precum infrastructură, sănătate, transport public, zone pietonale. Parteneriatul care există acum între Primăria Oradea și Consiliul Județean este un alt element important, care va aduce o dezvoltare mult mai rapidă atât municipiului Oradea, cât și județului Bihor”, a precizat primarul Florin Birta.

În cadrul întâlnirii a abordat și partea legată de investitorii privați, dar și despre existența celor 4 parcuri industriale și atragerea de investiții în valoare de 600 milioane euro. În total se vor atrage peste 1 miliard de euro, iar parcurile industriale au creat peste 10.000 de locuri de muncă.

Dezvoltarea județului prin mobilitate, învățământ și promovare turistică

Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor, le-a punctat reprezentanților principalele investiții din județ. Acesta a amintit de drumul expres Oradea-Arad, centurile metropolitane, dar și despre campusul școlar care ajută la susținerea învățământului. De asemenea, a completat cu promovarea turistică a județului prin apa geotermală de calitate, frumusețea Apusenilor, produsele tradiționale, dar și tradițiile unice.

Președintele Camerei de Comerț Americane în România, Ionuț Simion, a declarat: „Este o onoare pentru mine să mă aflu azi la Oradea. Am pentru dumneavoastră un singur cuvânt de apreciere: sunteți dovada că omul sfințește locul. Prin proiectele dumneavoastră ați adus prosperitatea municipiului Oradea, iar acum și locuitorilor județului. Trebuie să vă spun faptul că anul acesta este pentru noi unul aniversar, deoarece se împlinesc 30 de ani de la înființarea Camerei de Comerț Americane în România. Pe agenda noastră se află stimularea investițiilor americane în România, dar a celor românești în America. În acest sens, am inițiat anul trecut un proiect inedit, acela de a ne întâlni cu primarii, cu reprezentanții comunităților locale de care aparțin membrii noștri”

Sursa: Primăria Oradea

Leave a Comment