Bihor: stația termică geotermală de lângă Oradea Arena a fost inaugurată – investiție de 3.8 milioane euro

Paul

Florin Birta, primarul municipiului Oradea, a fost prezent la inaugurarea stației termice geotermale din vecinătatea Oradea Arena. Investiția a fost în valoare de 3.8 milioane euro, din care 1.7 milioane euro sunt fonduri nerambursabile, obținute prin Mecanismele Financiare SEE și Norvegia 2014 – 2021.

Beneficiarii acestei stații sunt aproximativ 5.000 de locuitori situați în cartierele Ceyrat și Blajovici – O. Goga, într-un total de 1.600 de apartamente, inclusiv noua Sală Polivalentă.

„Municipiul Oradea pune accent din ce în ce mai mult pe acest tip de proiecte. În proiectul de față, apa geotermală este extrasă prin forajul din incinta Universității; aici, în stație, se prepară agentul termic și tot ceea ce pleacă de aici se reinjectează într-un puț de reinjecție în cartierul Ceyrat – deci nimic nu se aruncă, totul se refolosește. Astfel, toate blocurile din Cartierul Ceyrat, Sala Polivalentă și noile blocuri care se vor construi în zona Octavian Goga vor fi alimentate prin această stație geotermală. Așa cum se știe, avem și alte proiecte legate de apa geotermală, precum Nufărul I Geotermal și Geotermal Ioșia-Sud, proiecte care ne vor face tot mai puțin dependenți de partea de gaz. La finalizarea acestor proiecte, aportul de apă geotermală în rețea va crește de la 5% la 15%”, a adăugat Florin Birta.

Proiectul de acest tip este unic în România, eficiența energetică a stații este prin utilizarea pompelor de căldură.

„Partea de noutate a acestei investiții constă în faptul că avem o eficiență energetică, mărită prin utilizarea unei așa-numite trepte 2 de putere, pompe de căldură care extrag o cantitate suplimentară din apă geotermală, astfel încât apa geotermală intră în stație cu o temperatură de 82 grade Celsius și reușim să o reinjectăm cu 20 de grade Celsius. Este un element de noutate unic deocamdată în România”, a precizat edilul liberal.

Sursa: Primăria Oradea

Distribuie articolul