Bihor: valoarea proiectelor pe fonduri europene gestionate de Primăria Oradea depășește 1 miliard de euro

Paul

Zilele acestea, Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională din Oradea a prezentat bilanțul de activitate pe anul 2022. Au participat atât Florin Birta, primarul Municipiului Oradea, cât și Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene.

Primăria Oradea a declarat faptul că: „În 2022, Primăria Oradea prin Direcția de Management Proiecte cu Finanțare Internațională a avut un număr record de proiecte depuse cu finanțare europeană. Este vorba despre 51 de proiecte, în valoare de peste 360 de milioane de euro.  Dintre acestea 18 au fost semnate, restul fiind în evaluare.”

„Anul 2022 a fost unul cu foarte multe provocări. Pe lângă proiectele pe care le avem în finanțare a mai apărut o axă nouă, PNRR-ul, care a necesitat un mod suplimentar de a lucra pentru a depune și acolo o serie de proiecte și a atrage bani. DMPFI are un portofoliu de proiecte, atât cele implementate cât și cele în pregătire, de peste 1,1 miliard de euro. Este o sumă enormă pentru municipiul Oradea, dar este o sumă care se vede în proiectele implementate, care schimbă fața orașului nostru și care crește modalitatea de dezvoltare a municipiului Oradea, viața orădenilor este schimbată în bine.

Le mulțumesc colegilor de la DMPFI pentru toată activitatea pe care o derulează, pentru toată implicarea pe care o au și le urez mult succes în 2023 – un an în care se încheie un exercițiu financiar pe fonduri europene, un an în care toate marile proiecte aflate în implementare vor trebui încheiate până la finalul anului”, a adăugat Florin Birta.

47 de proiecte depuse prin PNRR, 11 contracte de finanțare semnate

Primăria Municipalității Oradea: „„Din cele 51 de proiecte, 47 au fost depuse prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR) – 18 contracte de finanțare fiind semnate, 3 proiecte prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) și un proiect prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

În ce privește proiectele depuse prin PNRR, este vorba despre Spitalul de boli infecțioase de pe str. Vlădeasa, două proiecte pentru achiziția a 25 tramvaie, două proiecte de semaforizare inteligentă în Oradea, Cetatea Oradea etapa 4 (Bastionul Crăișorul), insule ecologice, 27 unități de învățământ – creștere eficiență energetică, renovarea bazinul acoperit, eficiență energetică la Maternitatea din Oradea, eficiență energetică la Primăria Oradea, 8 proiecte pentru reabilitarea termică a 59 blocuri de locuințe, centrală electrică fotovoltaică și parcare Sala Polivalentă, str. Traian Blajovici.

Trei proiecte au fost depuse prin POIM: este vorba despre centrul intermodal și două proiecte privind panouri fotovoltaice, iar un proiect prin AFM, iluminat public.”

„Oradea este un exemplu și de proiecte inovative pentru toate autoritățile locale din România. Administrația a reușit să implementeze coridorul de mobilitate urbană Nufărul – Cantemir, care este referință la nivel național și care încurajează atât circulația pietonilor, dar, foarte important decongestionează traficul rutier și aduce mai multe beneficii prin felul în care este gândit. La sfârșitul perioadei de implementare cred că va fi unul de referință, chiar la nivel european. Știți să vă organizați capacitatea administrativă și mecanismele organizatorice, dar și să asigurați o dezvoltare sustenabilă pe termen lung, în acord cu nevoile pe care orașul le are. Proiectele de aici sunt gândite cu efect sinergic, ele, în cele din urmă, duc la modernizarea condițiilor de viață, a standardelor de locuire a oamenilor”, a subliniat Marcel Boloș.

Sursa: Primăria Oradea, site oficial

Distribuie articolul