În 2020, Constantin Rusen a candidat și a primit votul locuitorilor comunei care văzuseră cât de important este ca un om să se implice, să aibă idei și proiecte, în fond, să-i pese. Ajuns în fruntea localității, Rusen s-a pus pe treabă.
,,În doar doi ani de la preluarea mandatului, Rusen a reușit să finalizeze cadastrarea terenurilor din extravilanul comunei. După finalizarea cadastrului terenurilor din extravilanul comunei, a fost semnat și contractul de finanțare pe fonduri europene pentru realizarea cadastrului terenurilor din intravilan. Asta înseamnă că oamenii au intrat sau vor intra curând în posesia titlurilor de proprietate pe terenurile pe care le dețin, fără a-i costa un leu. Totul s-a rezolvat prin implicarea primarului liberal și prin atragerea de către acesta, și de echipa sa, a fondurilor europene.
O altă prioritate a lui Constantin Rusen este educația. Drept dovadă că reabilitarea școlii din Scutelnici, demarată în anul 2009, a fost finalizată în mandatul lui Rusen. Acum, copiii din comună au parte de condiții normale în care să învețe, asemenea elevilor de la școlile din orașe”, transmite PNL Buzău într-un comunicat de presă.
„Reabilitarea școlii a început în 2009, iar în 2016 era undeva la 30%. Cu ajutorul majorității pe care am avut-o în Consiliul Local, în mandatul 2016-2020 de am reușit să redirecționăm fondurile pentru finalizarea acesteia, iar în acest mandat am reușit să o dotăm cu toate cele necesare. Pe perioada pandemiei am achiziționat tablete pentru toți copiii, laptopuri pentru toate cadrele didactice, internet în fiecare clasă, table inteligente. Am pus la punct, totodată, un proiect european pentru tot ceea ce înseamnă igiena copiilor și combaterea virusurilor. Nu în ultimul rând, am reușit să facem la școala din Scutelnici un teren sintetic pentru desfășurarea orelor de sport”, spune primarul PNL.
O altă realizare este reabilitarea clădirii Primăriei, dar și a acoperișului singurului bloc de locuințe din comună, unde locuiesc familii tinere și funcționari ai Primăriei.
În toată comuna au fost modernizate stațiile de autobuz, iar în satul Lipănescu s-a reușit conservarea fostei școli pe care administrația locală intenționează să o transforme într-un centru de zi, pentru ca oamenii din comună să aibă unde-și petrece timpul liber.
De asemenea, a fost reabilitat Căminul Cultural din satul Brăgăreasa, iar pentru cel din Scutelnici au fost depuse solicitări pentru un proiect de eficientizare energetică pe Fondul de Mediu, urmând ca și acesta să fie reabilitat.
Marea dorință a primarului liberal din Scutelnici este înființarea rețelei de apă și canalizare. Proiectele sunt întocmite și prevăd realizarea unui foraj la Scutelnici, stație de tratare a apelor uzate, depozite de apă și stații de repompare în satele comunei. Însă, până acum, programele naționale sau europene au vizat doar extinderea rețelelor de apă și canalizare, nu și înființarea lor.
„Da, voi candida pentru un nou mandat, pentru că am realizat că 4 ani nu sunt suficienți pentru a-mi duce la îndeplinire proiectele propuse pentru comunitate. Dacă nu am reușit să aduc, până acum, apă și canalizare, consider că nu mi-am dus la bun sfârșit misiunea pentru care oamenii m-au responsabilizat, votându-mă. De accea, sunt mai hotărât ca oricând, pentru că localnicii din Scutelnici chiar au nevoie și merită un trai mai bun, o viață mai ușoară”, mai spune primarul liberal.