Caraș-Severin: 180.000 de lei pentru creșterea accesului la cultură în două unități de învățământ din Oravița

Costel Dumitru Ursu, primarul orașului Oravița, a anunțat finanțarea a două proiecte depuse prin PNRR pentru a crește accesul la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural. Valoarea acestora este de 182.000 lei. Este vorba despre unitățile de învățământ Liceul Teoretic „General Dragalina” și Școala Gimnazială „Romul Ladea”.

„Liceul Teoretic „General Dragalina” va implementa astfel proiectul „Oravița tinerilor! Clădiri care spun povești”, care are ca scop crearea unei platforme de tip website cu informații despre trecutul a 20 de clădiri emblematice (însoțite de povești colectate despre persoanele care au o legătură cu acele clădiri). Site-ul va fi creat de elevi și va putea fi accesat de orice vizitator din oraș, prin scanarea cu telefonul a unor coduri QR amplasate pe clădiri. Codurile vor face trimitere spre informații și spre arhiva foto (poze din trecut și din prezent) ale fiecărei clădiri, care apoi vor fi integrate într-o serie de tururi ghidate realizate de liceeni.

Proiectul se va derula în perioada 15 aprilie – 15 decembrie”, transmite Costel Dumitru Ursu.

„<Oravița sub reflector. Teatru pentru cei mici și mari> este numele proiectului depus de Școala Gimnazială „Romul Ladea”. Prin acest proiect, 40 de elevi ai școlii și 15 seniori vor pune la punct ateliere de storytelling și comunicare intergenerațională prin care să se rupă barierele dintre generații și să se redescopere orașul. Vor participa elevi din toate etniile și din toate categoriile sociale, selecția fiind făcută de dascălii care lucrează la clasă cu copiii.

Proiectul ar fi unul nou pentru comunitate, fiind pentru prima dată când tinerii din Oravița sunt încurajați să creeze, să propună propriul spectacol de teatru pe care îl vor prezenta ulterior în fața prietenilor, a familiei și a comunității extinse. Ei vor fi cei care, coordonați de specialiști, vor scrie textul, scenografia, vor crea costumele și recuzita”, adaugă edilul orașului.

Sursa: Primăria orașului Oravița

Leave a Comment