Caraș-Severin: 3 clădiri emblematice pentru Reșița se vor întoarce în patrimoniul orașului

Ioan Popa, primarul municipiului Reșița, a anunțat faptul că trei clădiri emblematice pentru oraș se vor întoarce în patrimoniul acestuia.

Clădirile sunt: 1. Fabrica de locomotive; 2. Vila Veche, situată în municipiul Reșița, Parcul de pe Dealul Golului; 3. Vila Roșie, azi Policlinica Uzinală, situată în municipiul Reșița, Parcul de pe Dealul Golului.

„Fabrica de Locomotive este monumentul istoric care confirmă istoria feroviară scrisă de uzina reșițeană începând cu fabricarea primei locomotive cu abur de pe teritoriul actual al României (1872) și continuând cu realizarea în acest edificiu, începând cu anul 1922 a numeroaselor serii de locomotive cu abur care au scris istorie, prin nenumăratele invenții, îmbunătățiri tehnice și inovații, reușind astfel ca să rivalizeze cu produsele similare ale celor mai renumite Fabrici de Locomotive din Europa.

Deşi nu are o valoare arhitecturală importantă, Fabrica de Locomotive are o valoare inestimabilă pentru istoria feroviară a României.

În această clădire ar putea fi realizat un viitor un muzeu al tracțiunii feroviare fabricate la Reșița”, transmite edilul orașului.

 

Sursa: Primăria municipiului Reșița

Leave a Comment