Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției: „Ministerul Justiției a atins toate obiectivele de etapă pe care și le-a asumat în cadrul Programului de Guvernare, MCV sau PNRR”

Eduard Turcu

La împlinirea unui an de mandat din momentul în care Cătălin Predoiu a preluat portofoliul de la Justiției, liberalul a vorbit despre obiectivele și realizările ministerului din această perioadă.

Cătălin Predoiu: „La începutul anului 2022, prezentând într-o emisiune TV obiectivele de început de mandat, ambii jurnaliști din studio, buni cunoscători ai sistemului judiciar, au rezumat șansele realizării acestora cu un singur cuvânt: Imposibil”.

„În acel moment, agenda Justiție era blocată, existau întârzieri majore în ceea ce privește respectarea angajamentelor luate în cadrul MCV și PNRR, iar punctele de vedere din interiorul sistemului de justiție și din Parlament, pe subiectele fierbinți – desființarea SIIJ, Legile Justiției erau, aparent, ireconciliabile”, a precizat acesta.

ÎLiberalul a subliniat că „în ciuda acestui fapt, în mai puțin de un an de mandat, MJ a atins toate obiectivele de etapă pe care și le-a asumat în cadrul Programului de Guvernare, MCV sau PNRR, în limitele competențelor sale legale:

• Raportul privind România din cadrul MCV, prezentat recent de Comisia Europeană, constată, în premieră, îndeplinirea recomandărilor și a obiectivelor Mecanismului. Acest lucru confirmă că integrarea României în UE este desăvârșită din perspectiva sistemului judiciar, acesta poate fi considerat acum și formal în standardele europene, iar pe de altă parte, puterea judecătorească are independența și libertatea față de orice factor politic, principiul separării puterilor fiind respectat.

• Desființarea SIIJ- stadiu: finalizată prin Legea nr.49/2022 privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, precum şi pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală;

• Legile Justiției: stadiu: finalizate prin Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legea nr.304/2022 privind organizarea judiciară, Legea nr.305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii

Puteți consulta întregul bilanț aici.

sursă: Cătălin Predoiu, Facebook

Distribuie articolul