Cel mai mare proiect european de energie verde o să fie în județul Arad

Paul

În comunele Grăniceri și Pilu, județul Arad, o să fie realizat cel mai important proiect european de producere a energiei verzi. Acesta o să fie în valoare de 800 milioane de euro. De asemenea, producția acestuia o să fie de 1044 megawați. Această valoare se apropie de cât produce reactorul nuclear de la Cernavoda. De altfel, acest proiect va crea până la 1.000 de locuri de muncă în județul Arad.

În cadrul conferinței de presă de la Consiliul Județean Arad, unde a fost detaliat acest proiect, au participat:

  • Sebastian Enache, reprezentantul dezvoltatorului;
  • Marian Pavel, reprezentantul investitorului;
  • Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad;
  • Răzvan Cadar și Ionel Bulbuc, vicepreședinții CJ Arad;
  • Gheorghe Falcă, eurodeputat PNL;
  • Claudiu Bătrânuț, primarul comunei Grăniceri;
  • Drăgan Dan Lucian, primarul comunei Pilu.

Iustin Cionca, președintele CJ Arad: „Astăzi, suntem într-un moment în care vă putem prezenta noutăți, de aceea am invitat alături de mine această echipă. În județul Arad am avut curajul să abordăm proiecte mari de investiții, și din fonduri publice (europene sau naționale) și din fonduri private. Pentru mine este o mândrie că le putem astăzi trece în revistă și vă reamintesc că și ele au fost primite, la vremea lor, cu destul scepticism de unii, până s-a demonstrat că facem treabă bună.”

Liberalul a precizat: „Aș începe cu mediul privat, pentru că ne mândrim cu el. Avem în Arad cel mai mare terminal intermodal din Europa Centrală și de Est, pe calea ferată.”

Acest proiect este situat la Curtici, județul Arad, și are o valoare de 10 milioane de euro. De asemenea, președintele CJ Arad a subliniat faptul că „suntem singurul județ din țară cu trei terminale intermodale, care profită și de faptul că avem singura linie de cale ferată de mare viteză care leagă România cu occidentul”.

Iustin Cionca a continuat cu realizările în plan public: „Gestionăm cel mai ambițios program de modernizare a drumurilor județene, la nivel național”

Liberalul a continuat cu precizări în acest sens: „Suntem prima administrație care în parteneriat cu un alt județ, Bihorul, și cu primăriile  Arad și Oradea, respectiv cu Ministerul Transporturilor, am avut curajul să începem construirea unui drum expres de 120 km. Și tot la capitolul drumuri vă reamintesc că am semnat recent contractul cu cea mai mare valoare din istoria Consiliului Județean, pentru finalizarea centurii Aradului, cu un pod nou peste Mureș, la Fântânele, și un pasaj peste calea ferată, la Vladimirescu.”

Acesta și-a încheiat declarația astfel: „Nu în ultimul rând, în județul Arad, la Socodor, Grăniceri și Pilu se lucrează la primul proiect de extindere a rețelei de gaz, în România, din fonduri europene.”

Declarațiile primarilor comunelor Grăniceri și Pilu

Primarul comunei Grăniceri, Claudiu Bătrânuț a salutat investiția: „Am ajuns într-un punct în care ne mai despart câteva luni pentru obținerea autorizației de construcție a parcului! Sunt ferm convins că tot ceea ce va fi aici va duce la bunăstarea județului, a comunei și a întregii țări!”

Primarul comunei Pilu, Lucian Ioan Drăgan, a subliniat: „În urma investiției, localitatea noastră va prospera, prin impozite și taxe. Terenul va putea fi folosit și de crescătorii de animale, va putea fi utilizat și la pășunat, așa că, pentru noi, este un dublu beneficiu”

Declarația lui Gheorghe Falcă, eurodeputat PNL

Europarlamentarul a vorbit despre valoarea investiției: „Vorbim, astăzi, despre o investiție care depășește 800 de milioane de euro. Prin comparație, România are alocată prin PNRR, suma de 1,6 miliarde euro. Așadar, Aradul va beneficia de o investiție privată, care are ca valoare jumătate din suma alocată României. Asta înseamnă enorm de mult pentru județul nostru, de fapt este cea mai mare investiție privată din județul Arad.”

Distribuie articolul