Ciprian Ciucu, primarul sectorului 6, a anunțat în cursul zilei de azi că a fost aprobat proiectul instituției pentru managementul integrat al deșeurilor. Potrivit spuselor primarului, proiectul are o valoare de 130 de milioane de lei și va fi finanțat din fonduri europene nerambursabile.
“Pentru mine este o veste mare, mare, mare. Sper să o primiți bine, am emoții pentru că am nevoie de sprijinul dumneavoastră, singur nu voi reuși. Doar împreună!
Și acum vine întrebarea pentru ce: pentru a realiza cel mai mare proiect de mediu/management integrat al deșeurilor din București, mai exact 886 de puncte de precolectare! Dintre acestea, 743 vor fi subterane iar 143 supraterane.
Vor fi securizate și automatizate, colectare pe 4 fracții: plastic și metal/ hârtie și carton/ bio/ rezidual.
Vestea bună este că o să scăpăm de tomberoanele acelea de gunoi infecte de lângă blocuri. Vestea pentru unii mai puțin bună este că fiecare dintre noi trebuie să participe și să își schimbe comportamentul de aruncare gunoiului. Nu va fi ușor, de aici emoțiile mele și nevoia ca dumneavoastră să aderați la această idee!
Astfel, vom devia într-o primă etapă cel puțin 30% de la groapă, vom valorifica mai bine deșeurile și costurile noastre vor fi mai mici!
Am reușit acest lucru mare deoarece din primele luni ale mandatului meu colegii colegii mei au fost în teren și au identificat bloc cu bloc, ghenă cu ghenă cca. 1000 de terenuri pe care să putem amplasa viitoare puncte de precolectare selectivă! Am făcut 1000 de ridicări topo! Sper că vă imaginați volumul de muncă! Am fost cu operatorii in teren sa nu treacă rețele pe sub ele! Am scris proiectul iar POIM în va finanța cu 130.375.056 lei. Acești bani erau pe punctul de a fi pierduți pentru România, pentru București! Dar print-un efort fabulos de un an de zile, am reușit, împreună cu colegii mei să primim această finanțare!
Vom reveni în viitorul apropiat cu detalii despre cum va funcționa sistemul, cum se va face colectarea, în ce zile. Acum urmează o perioadă extrem de grea, de încărcată: vă imaginați, avem nevoie să facem licitațiile, caietele de sarcini pentru proiectare și execuție de astfel de lucrări. Sper doar să fie suficiente firme în țară care să aibă capacitatea de a livra și executa aceste echipamente și lucrări! Totul, doar până la sfârșitul anului 2023, când se termină exercițiul financiar 2014-2020. Daca nu avem totul până la sfârșitul anului 2023, pierdem banii. Volumul de muncă este enrom. Șansa de a ne civiliza și scăpa de mizeria tomberoanelor este pe măsură!
Este primul proiect de ao asemenea anvergură care poate contribui semnificativ ca România să nu intre în procedură de “infringement” cu Comisia Europeană din cauza faptului că nu deviem sufficient de la groapă, că nu reciclăm!”, a declarat Ciprian Ciucu pe pagina sa de Facebook.