CJ Arad - a avut loc Adunarea Generală a Euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa (DKMT) la Pecica

CJ Arad: a avut loc Adunarea Generală a Euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa (DKMT) la Pecica

Consiliul Județean Arad a anunțat că la Pecica a avut loc Adunarea Generală a Euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa (DKMT), al cărei președinte în exercițiu este Iustin Cionca, președintele CJ Arad.

Reprezentanți ai județelor Arad, Timiș, Caraș-Severin, din România, comitatelor Bacs-Kiskun și Csongrad, din Ungaria, și Provinciei Autonome Vojvodina, din Serbia, membri în conducerea DKMT, s-au întâlnit față în față, pentru prima dată după pandemie, pentru a discuta proiecte începute în anii precedenți și aflate în așteptare din cauza condițiilor sanitare.

Președintele CJ Arad, Iustin Cionca, a insistat asupra prezentării și promovării la nivel euroregional a proiectelor derulate în parteneriat de către membri.

„Ele nu cresc calitatea vieții doar într-un singur județ, ci se ramifică și în județele vecine, iar dacă discutăm despre forța euroregiunii, în ansamblu, ea este dată de forța fiecărui județ care o compune. De aceea eu cred că asociația noastră trebuie pe viitor să își asume și acest rol de promotor al lucrurilor bune care se întâmplă în Euroregiunea Dunăre-Criș-Mureș-Tisa, să fie un ambasador al proiectelor noastre și printre membrii asociației, dar și în organizațiile internaționale din care face parte”, a subliniat liderul Consiliului Județean Arad .

Consiliul Județean Arad a transmis că pe ordinea de zi a ședinței s-a aflat unul dintre proiectele pentru care CJA a pledat în mod deosebit: proiectul de acord trilateral cu privire la cooperarea și asistența reciprocă între Guvernele Ungariei, Serbiei și României a înființării unui serviciu transfrontalier de ambulanță, în zona Euroregiunii DKMT.

„Sunt convins că este un proiect de viitor, un proiect bine gândit și justificat și, în ce mă privește, l-am înaintat Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în vederea analizării și agreării sale. Sunt conștient că nu va fi ușor de implementat, pentru că avem legislații diferite, pentru că rambursarea costurilor este o discuție grea, dar cred în acest proiect și îl susțin. El se conectează la efortul Consiliului Județean Arad și în general al administrațiilor publice din vestul României, de dezvoltare a serviciilor medicale”, a declarat Iustin Cionca, președintele CJA.

Membrii DKMT au votat pentru încheierea acordului de colaborare, în vederea începerii procedurilor de lucru.

De asemenea, Branco Ciurcici, vicepreședintele Guvernului Vojvodina, a prezentat situația actuală și potențialul de dezvoltare în Provincia Autonomă Voivodina, prin prisma antreprenoriatului social ca potențial de cooperare transfrontalieră în Euroregiunea DKMT.

La rândul său, doamna Csokasy Eszter, director executiv al asociației Euroregiunea DKMT, a prezentat raportul cu privire la proiectele aflate în derulare în cadrul Agenției de Dezvoltare Euroregională DKMT.

La final, președintele CJ Arad a înmânat premiile de excelență ale DKMT: patru proiecte derulate în relația Arad-Csongrad, Timiș-Csongrad, Voivodina-Caraș Severin și Voivodina-Bacs Kiskun au primit acest premiu, urmare a impactului pe care l-au avut în comunitate.

Edilul orașului Pecica, Petru Antal, a făcut o scurtă prezentare a primului proiect premiat: „Tradiții de-a lungul timpului și de peste graniță”, derulat de comunitatea locală în parteneriat cu administrația localității Mórahalom din Ungaria, insistând asupra necesității cooperării comunităților de la graniță, pentru păstrarea și promovarea tradițiilor locale de fiecare parte a graniței.

Cel de-al doilea proiect premiat a fost derulat la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic”, al județului Caraș-Severin, împreună cu orașul Vârșeț din Serbia, lider fiind Consiliul Județean Caraș-Severin.

În cadrul proiectului „Rețea comună durabilă pentru situațiile de urgență din Banat” au fost achiziționate o serie de echipamente de intervenție pentru situații de urgență, dar a fost derulat și un curs pentru pregătirea de scafandri la nivelul ISU „Semenic”.

Al treilea proiect premiat în cadrul DKMT a fost cel care vizează construirea unei noi maternități în Timișoara. Lider de proiect este Consiliului Județean Timiș, iar costurile se ridica la peste 13 milioane de euro, cu tot cu dotările ce vor completa aparatura existentă la Maternitatea Bega, care va fi transferată. Noua maternitate va avea compartimente de fertilizare in vitro, obstetrică-patologică, ginecologie, chirurgie laparoscopică și histeroscopică, obstetrică fiziologică și de spitalizare de zi.

La finalul ședinței, Iustin Cionca, președintele CJA, a subliniat: „Strategia Consiliului Județean Arad, ca membru al DKMT, este de a uni prin legături și proiecte comune, toate cele șase județe membre, de a intensifica această colaborare și de a pregăti proiecte, în special cu finanțare europeană, prin care calitatea și siguranța vieții să crească”.

Sursă: Facebook Consiliul Județean Arad

Leave a Comment