CJ Iași: Mii de oameni au participat, la Iaşi, la festivitățile care au marcat 165 de ani de la Unirea Principatelor

Eduard
421871294 753176046844101 7047159879615781054 n
421871294 753176046844101 7047159879615781054 n

Mii de oameni au participat, la Iaşi, la festivitățile care au marcat 165 de ani de la Unirea Principatelor, conform declarațiilor făcute de reprezentanții CJ Iași.

Costel Alexe, Preşedintele Consiliului Județean Iași, a fost prezent la manifestările din Piața Unirii alături de preşedintele Senatului, Nicolae Ionel Ciucă, membri ai Guvernului, parlamentari, Mihai Chirica, primarul municipiului Iași şi oficialități locale. În discursul său, preşedintele CJ Iași a subliniat că momentul Unirii de la 24 Ianuarie 1859 a schimbat destinul țării noastre, deschizând calea spre o Românie în care să trăim cu toții liberi.

“Iașul, care a fost și este inima Moldovei, a făcut o mare jertfă pentru înfăptuirea Unirii, pentru ca românii să trăiască între aceleași granițe, sub aceleași valori naționale. Avem o datorie istorică și morală de a sprijini dezvoltarea Iașului și a acestei regiuni de Nord-Est. Căci nu doar trecutul ne este glorios. Iașul nu este doar o capitală simbolică, ci un centru regional din punct de vedere economic, academic, medical, spiritual și social.

Iașul și Moldova sunt piloni importanți în dezvoltarea țării, iar alături de celelalte regiuni istorice, alături de Transilvania, de Muntenia, Oltenia, de Banat, Crișana, Dobrogea, Maramureș, Bucovina facem din România o țară frumoasă, care își ocupă demn locul în marea familie europeană”, a spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, a transmis că „România s-a născut și a crescut la Iași! Aici, în capitala Moldovei, s-au așezat fundațiile Unirii Principatelor și tot în orașul nostru, în tumultul Primului Război Mondial, moldovenii, muntenii și ardelenii au demonstrat că pot fi cu adevărat solidari și pregătiți sufletește să se sacrifice pentru un ideal: Marea Unire. Privind în trecut înțelegem ce am fost, dar și ce putem deveni. În anul 1859, în pofida disputelor politice, elitele din Moldova și Țara Românească au decis, în asentimentul poporului, în favoarea interesului național. Unirea Principatelor, începută în Capitala Moldovei și desăvârșită la București, a demonstrat înțelepciune, viziune și, mai ales, dragoste de țară”.

Conform reprezentanților CJ Iași, discursurile oficialităților au fost urmate de depuneri de coroane de flori la statuia domnitorului Al. I Cuza şi de o paradă militară. Participanții s-au prins apoi în Hora Unirii şi s-au bucurat de un spectacol folcloric.

sursă: CJ Iași, Facebook

Distribuie articolul