CJ Iași restaurează clădirea Facultății de Teologie Ortodoxă, fostul Palat Mihail Sturdza

Într-un nou pas către conservarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural al Iașului, un important monument arhitectural se pregătește să revină în folosința comunității.

  • Vizita oficială a președintelui Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, la șantierul monumentului istoric și cultural.
  • Durata estimată a lucrărilor de consolidare, restaurare și refuncționalizare a clădirii este de 36 de luni.

Clădirea Facultății de Teologie Ortodoxă, cunoscută drept fostul Palat Mihail Sturdza, va fi restaurată și refuncționalizată, într-un proiect ce va avea un impact semnificativ asupra vieții culturale și educaționale a orașului.

Valoarea proiectului este de 10 milioane euro

„După mai multe încercări de obținere a fondurilor necesare consolidării și restaurării clădirii Facultății de Teologie Ortodoxă, fostul Palat Mihail Sturdza, mă bucur că în mandatul meu de ministru, în anul 2020 Guvernul României a aprobat finanțarea proiectului depus de Arhiepiscopia Iașilor prin Compania Națională de Investiții, valoarea proiectului depășind suma de 10 milioane de euro”, a spus Costel Alexe.

Clădirea, monument istoric, a aparținut familiei Sturdza, ea servind temporar și de cancelarie a domnitorului Mihail Sturza în perioada 1842-1849. Achizionată de Sfântul Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, în anul 1890, clădirea a fost reparată și amenajată, adăugându-i-se încă o aripă, după care a fost pusă la dispoziția Seminarului Veniamin, funcționând aici până la desființare, în august 1948.

„Durata execuției lucrărilor de consolidare, restaurare și refuncționalizare a imobilului este de 36 de luni”, a transmis liberalul.

sursă: Costel Alexe, Facebook

Leave a Comment