Reprezentanții Consiliului Județean Sălaj anunță că va realiza, într-o primă etapă, hărți de risc natural la alunecări de teren și planuri de risc detaliate pentru 11 UAT-uri care se confruntă cu astfel de fenomene naturale.
,,Este vorba despre Zalău, Șimleu Silvaniei, Bobota, Bocșa, Chieșd, Dobrin, Hereclean, Măeriște, Românași, Șamșud și Vârșolț.
În cadrul ședinței ordinare aleșii județeni au aprobat propunerea spre finanțare a unui proiect în valoare de 952.000 de lei, jumătate din sumă fiind asigurată din bugetul propriu al CJ Sălaj, iar cealaltă jumătate, din bugetul de stat, prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
Programul se va derula în perioada 2024-2026, prin Direcția Arhitect Șef.
Harta de risc natural la alunecări de teren reprezintă sinteza datelor privind prognoza stării de echilibru a versanților, a pagubelor materiale și a pierderilor de vieți omenești ce pot fi cauzate de producerea alunecărilor de teren, pe un anumit areal și într-un interval de timp dat.
În baza acestor hărți, autoritățile locale:
identifică, declară și monitorizează zonele de risc la alunecări de teren
asigură managementul situațiilor de criză în cazul producerii alunecărilor de teren
stabilesc măsurile de prevenire și atenuare a riscului natural la alunecări de teren, precum și condițiile de autorizare a executării construcțiilor în arealele respective
detaliază exigențele minime de conținut ale documentațiilor de urbanism și de amenajare a teritoriului pentru zonele expuse riscului natural la alunecări de teren.”, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Sălaj pe pagina de Facebook.