Cluj: campanie pentru prevenirea și combaterea consumului de substanțe psihoactive în rândul tinerilor

Constantinescu Denisa

Astăzi, 13 decembrie a.c., la inițiativa doamnei prefect Irina Munteanu, a avut loc un eveniment major în județul Cluj și printre cele mai de amploare organizate în țară, cu rol pe linia prevenirii și combaterii consumului de substanțe cu efect psihoactiv în rândul elevilor.

Pentru ca acest proiect să se înfăptuiască, Biroul de Combatere a Crimei Organizate Serviciul Antidrog București, Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj, sub coordonarea Instituției Prefectului – Județul Cluj au organizat o sesiune de informare și consiliere, unde, peste 1.300 de elevi, cu vârsta între 13 și 18 ani, din 26 de unități de învățământ din municipiul Cluj-Napoca au fost prezenți.

Elevii și cadrele didactice au avut oportunitatea de a asculta mărturiile unui tânăr de 22 de ani, din municipiul Dej, care și-a prezentat povestea de viață și experiențele pe care le-a trăit ca și consumator de substanțe etnobotanice și stupefiante, în prezent reabilitat. Prezenți au fost încă 9 tineri, tot foști consumatori de droguri, reabilitați, beneficiari ai unui centru de profil din județul Cluj.

În completarea mărturiilor cutremurătoare au fost prezentate și o serie de materiale video realizate de către BCCO – Serviciul Antidrog București, recomandări și prevederi legislative în vigoare.

În deschiderea evenimentului doamna prefect a transmit următorul mesaj celor prezenți:

„Viața fiecăruia dintre noi este o suită de alegeri! Fie alegem să trăim zâmbind, alături de oameni dragi, să ne bucurăm de reușite, să facem călătorii reale, nu imaginare, sau alegem să trăim în întuneric în boală, alături de oameni dubioși, pierzând oamenii dragi.

Alegerea e a fiecăruia dintre voi! Atât de simplu!

Va doresc să fiți proprii voștri eroi zi de zi și să alegeți voi, nu să aleagă alții pentru voi!

Mulțumesc domnule Comisar Șef Țone pentru prezența dumneavoastră astăzi aici și tuturor partenerilor care și-au adus sprijinul în cadrul evenimentului de azi: Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj, Direcția județeană pentru sport și tineret Cluj și Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF).”

Activitățile de acest tip vor continua în anul următor și în alte zone ale județului Cluj.

Distribuie articolul