Cluj-Napoca: investiție de 11 mil. lei prin PNRR pentru modernizarea și consolidarea Turnului Pompierilor

Constantinescu Denisa

Emil Boc, primarul Municipiului Cluj-Napoca, a anunțat deschiderea Turnului Pompierilor către public. Acesta a fost redat clujenilor într-o formă consolidată și modernă.

“Turnul Pompierilor, deschis publicului. „Turnul celor 3 vârste” este redat clujenilor într-o formă consolidată și modernă. Proiect realizat cu fonduri europene. Accesul pentru vizitare este gratuit.

Astăzi, în prezența proiectanților, reprezentanților ISU Cluj, studenților și profesorilor de la Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca și Patrimoniu și Turism Cultural, Facultatea de Istorie a Universității Babeș-Bolyai, precum și a colegilor mei din primărie am luat parte la inaugurarea Turnului Pompierilor.

Proiectul câștigător pentru reabilitarea monumentului istoric a fost selectat în urma concursului internațional de soluții „Turnul celor trei vârste” organizat de Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România.

La nivel local, Turnul Pompierilor devine cel de-al șaselea obiectiv al Centrului de Cultură Urbană al Primăriei Cluj-Napoca, alături de Clădirea Casino din Parcul Central, Turnul Croitorilor, Centrul pentru Tineret și cinematografele Dacia și Mărăști. Turnul Pompierilor poate fi vizitat zilnic, inclusiv în weekenduri între orele 09:00-17:00.

Traseul de vizitare este gândit să se realizeze prin intermediul unui ascensor de persoane, care accesează partea superioară a turnului, de unde se poate coborî la nivelele inferioare prin intermediul scării interioare, parcurgându-se în acest fel etapele istorice ale turnului.

Scara interioară a turnului dispune de un spațiu expozițional care poate găzdui mici expoziții de artă (în casete special amenajate) sau de artă digitală (video-proiecție). Astfel, artiștii, asociațiile de artiști plastici sau instituțiile culturale vor putea propune – prin parteneriate sau convenții de colaborare – idei de expoziții și manifestări artistice, prin intermediul funcționarului public Antonia.

În cadrul monumentului istoric sunt acum etalate expoziții remarcabile:

– Expoziția „Turnul Croitorilor, Turnul celor trei vârste”, organizată de Departamentul de grafică al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca (fotografii și gravuri de arhivă, planșe cu procesul de reabilitare)

– Expoziția cu obiecte vechi specifice activității de stingere a incendiilor din colecția Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj (ISU Cluj)

– Expoziția digitală cu fotografii de arhivă care îi prezintă pe salvatorii clujeni de-a lungul timpului, realizată cu sprijinul ISU Cluj.

De asemenea, cu ocazia deschiderii Turnului, pe strada Tipografiei au fost amplasate două hipo-pompe de mari dimensiuni (instalații de stingere a incendiilor) cu o vechime de aproximativ un secol.

Proiectul „Revitalizarea Turnului Pompierilor” a fost finanțat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural.

Valoarea totală a investiției: 11.108.771,11 lei cu TVA” a declarat primarul liberal pe pagina sa de Facebook.

Sursă: Facebook Emil Boc

Distribuie articolul