Cluj-Napoca: Viceprimarul Dan Ștefan Tarcea a anunțat deschiderea primului parc experimental de cercetare pentru tehnologii avansate în energii alternative din România

Ciprian S.
Viceprimarul Dan Ștefan Tarcea

Dan Ștefan Tarcea, viceprimarul Municipiului Cluj-Napoca, a anunțat că s-a deschis primul parc experimental de cercetare pentru tehnologii avansate în energii alternative din România.

A fost deschis primul parc experimental de cercetare pentru tehnologii avansate în energii alternative din România, cu o valoare totală a proiectului de 2.6 milioane euro, finanțat prin Programul Operațional Competitivitate și cofinanțat de la bugetul local, prin intermediul Cluj Innovation Park.

Primul parc fotovoltaic și eolian pentru cercetare din România este construit cu fonduri europene și fonduri de la bugetul local în zona Lomb a municipiului, în cadrul Cluj Innovation Park (CIP).

Tehnologiile instalate în noul parc fotovoltaic și eolian, realizat pe o suprafață de 17.000 mp, permit o capacitate de aprox. 1 MW. Aici au fost instalate 3 tipuri de panouri fotovoltaice: pe suport clasic, trackere (cu sistem de orientare după soare), carport (deaspura parcărilor) și o eoliană.

Energia produsă în acest parc va fi folosită în cadrul Cluj Innovation Park, estimându-se că aproximativ 70% din energia necesară funcționării ansamblului CREIC va putea fi acoperită prin acest proiect.

Proiectul este rezultatul implicării partenerilor din ecosistemul clujean din domeniul energiei: proiectul CITAT-E (Cluster Inovativ pentru Tehnologii Avansate pilot în Energii alternative) este realizat de către INCDTIM – Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare – solicitantul finanțării în numele clusterului TREC – Transylvania Energy Cluster, în parteneriat cu CIP.

Sursă: Facebook Dan Ștefan Tarcea

Distribuie articolul