Cluj: Primarul Emil Boc prezintă proiectul Startup Village care urmărește inovarea și crearea de startupuri în zonele rurale

Constantinescu Denisa

Primarul Emil Boc, în calitate de Președinte al Comisiei pentru Politica de Coeziune Teritorială și Bugetul UE (COTER) a prezentat în cadrul sesiunii „Policy Roundtable – Looking ahead: making it easier for innovative entrepreneurship in rural villages” modelul de Rural-Urban Hub pe care îl implementează alături de ecosistemul local de inovare la Petreștii de Jos.

“Bruxelles, Conferință organizată de Comisia Europeană: Importanța politicii de coeziune pentru consolidarea relației urban – rural. Model de bune practici în derulare la Cluj, prezentat în cadrul Forumului European Startup Village: Cluj-Napoca și Zona Metropolitană (Petreștii de Jos).

Am participat la Bruxelles la Forumul European Startup Village, unde au fost discutate principalele strategii și crearea de condiții favorabile pentru realizarea „startup village” – concept care urmărește deschiderea pentru inovare și crearea de startupuri în zonele rurale.

În calitate de Președinte al Comisiei pentru Politica de Coeziune Teritorială și Bugetul UE (COTER), am prezentat în cadrul sesiunii „Policy Roundtable – Looking ahead: making it easier for innovative entrepreneurship in rural villages” modelul de Rural-Urban Hub pe care îl implementăm alături de ecosistemul local de inovare la Petreștii de Jos. Conceptul presupune alinierea avantajelor competitive ale orașului nostru la oportunitățile zonelor rurale adiacente, pentru dezvoltare sustenabilă și pentru a combate fenomenul de „brain drain” / „exodul creierelor”.

Principiul pe care se bazează hubul rural/urban este de a crea mecanisme adaptate nevoilor specifice ale locuitorilor din zona urbană și a celor din zonele rurale aflate în imediata proximitate a municipiului, în cadrul unor activități, proiecte și investiții de infrastructură care să le creeze baza necesară conviețuirii de calitate.

Practic, prin conectarea zonei la infrastructură de date de mare viteză, prin guvernanță participativă și educație de calitate se urmărește atragerea de investiții și de operatori de servicii astfel încât potențialul zonei să fie atins iar comuna să devină atractivă pentru populația activă.

The innovative entrepreneurship in European rural areas can be supported in many ways:

1. Increase access to funding

2. Provide training and education:

3. Foster collaboration and networking

4. Develop infrastructure

5. Support innovation clusters

6. Promote entrepreneurship culture

7. Encourage sustainable business models

La masa rotundă au participat:

– Isabel Ferreira, secretar de stat portughez pentru dezvoltare regională

– Päivi Ekdahl, guvernator adjunct al Laponiei, Finlanda

– Juan Manuel García-Gallardo Frings, vicepreședinte al Castilla și Leon, Spania

– Franc Bogovič, membru al Parlamentului European, copreședinte al intergrupului RUMRA și Smart Villages

– Juana López Pagán, Ministerul Tranziției Ecologice și Provocărilor Demografice, Spania

– Moderator: Salla Saastamoinen, director general adjunct, Comisia Europeană, Centrul Comun de Cercetare” a declarat primarul liberal pe pagina sa de Facebook.

Distribuie articolul