Comisia de la Veneția, aviz pozitiv pe Legile Justiției: Legile justiției sunt orientate „în direcția corectă”

Eduard Turcu

Comisia de la Veneția a emis, vineri, 18 noiembrie, un aviz poztiv pe trei proiecte de lege privind sistemul judiciar din țara noastră, după ce ministrul Justiției din România a solicitat ca acest aviz să fie tratat în procedură de urgență.

Pachetul care cuprinde legile justiției a fost adoptat de Parlament și promulgat de președintele Klaus Ioohannis.

Cătălin Predoiu, ministrul Justiției a apreciat promtitudinea Comisiei de la Veneția pentru verificarea legilor justiției și s-a arătat deschis pentru a coopera cu orice instituție europeană.

„Mulțumesc Comisiei de la Veneția pentru că a avut disponibilitatea să emită un aviz urgent la cererea Ministerului Justiției. În ceea ce privește opinia propriu-zisă, mă bucur să constat că prevederi importante ale legilor Justiției au fost validate prin această opinie, care constată că sunt în standardele europene”, a precizat liberalul.

Opinia Comisiei de la Veneția „remarcă direcția bună în care au fost orientate” legile

„De asemenea, mă bucur să constat că opinia remarcă direcția bună în care au fost orientate, în general, aceste legi. Vom rămâne permanent deschiși atât cooperării cu Comisia de la Veneția, cât și cu orice alte autorități europene”, a mai spus Cătălin Predoiu.

Ministrul Justiției a mai punctat și aspectele pe care le-a apreciat Comisia de la Veneția cu privire la pachetul de legi ale justiției.

„În mod particular, avizul reliefeaza o serie de importante aspecte pozitive, cuprinzand aproximativ 21 de remarci, consideratii sau aprecieri pozitive, intre care putem enumera:

1) Procedura de numire si revocare a procurorilor de rang inalt este transparenta, echilibrata si democratica;

2) Promovarea in posturile de conducere la instante si parchete este in linie cu standardele europene;

3) Libertatea de exprimare a magistratilor este respectata;

4) In selectia procurorilor DNA, nu exista interferente politice, DNA isi pastreaza autonomia si independenta, fapt salutat in mod deosebit in opinie;

5) Infirmarea solutiilor procurorilor de catre Procurorul General se face in scris si motivat, fapt apreciat pozitiv;

6) Legile au parcurs un solid proces de consultare publica;

7) Procedura de urgenta a Parlamentului a fost democratica, transparenta si toate grupurile parlamentare si institutiile interesate s-au putut exprima democratic;

8 ) Lupta impotriva coruptiei nu este afectata de prevederile legale.

9) Pozitia Ministerului Justitiei in sistemul judiciar este corect stabilita si limitata la aspecte administrative si manageriale.

sursă: Cătălin Predoiu, Facebook

Distribuie articolul