Comisia Europeană a aprobat Programul Tranziție Justă, în valoare de 2,5 miliarde de euro: se vor crea 11.000 de noi locuri de muncă și vor fi sprijinite 24.000 de gospodării din șase județe

Eduard Turcu

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a organizat, la sediul instituției, un eveniment cu ocazia aprobării de către Comisia Europeană a Programului Operațional Tranziție Justă (PTJ). Cu o alocare de 2,5 miliarde de euro, PTJ va finanța măsuri pentru atenuarea impactului închiderii sau transformării unor activități economice dominante în economia locală a 6 județe din România – Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș și va facilita tranziția acestora la neutralitatea climatică.

„Parteneriatul cu autoritățile locale este unul dintre pilonii strategiei noastre de creștere a absorbției fondurilor destinate României. Declarațiile comune pe care le-am semnat astăzi pentru fiecare dintre județele incluse în Programul Tranziție Justă confirmă angajamentul nostru de a lucra împreună, oricând și oricât este nevoie, pentru a valorifica oportunitățile pe care acest program le aduce pentru regiunile care se confruntă cu provocări economice și sociale”, a precizat Marcel Boloș.

2,5 miliarde de euro vor fi direcționate către mediul privat

Sunt 2,5 miliarde euro care vor fi direcționate către mediul privat, pentru a crea locuri de muncă și către persoanele active, pentru a le ajuta să se recalifice, dar se vor finanța și măsuri de eficiență energetică și de protejare a mediului, astfel încât să dăm tuturor acestor comunități șansa de a se dezvolta și de a se reinventa.

Felicit autoritățile locale din aceste 6 județe și sunt convins că rezultatul demersurilor de acum se vor vedea, în câțiva ani, în fiecare dintre comunitățile care vor beneficia de aceste finanțări”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Cele 2,5 miliarde euro vor genera în total, în cele 6 județe incluse în Programul Tranziție Justă:

  • 11.000 locuri de muncă directe nou create;
  • 6.000 de întreprinderi care vor beneficia de sprijin pentru diversificarea economiei teritoriilor și crearea de locuri de muncă durabile și de calitate;
  • 30.000 persoane vor beneficia de programe de reconversie profesională pentru ocuparea locurilor de muncă;
  • 266 ha de suprafețe vor beneficia de acțiuni de decontaminare și reconversie;
  • 24.000 gospodării sprijinite pentru dobândirea statutului de prosumator.

Mai multe detalii despre Programul Tranziție Justă 2021 – 2027, aici.

Sursă: Comunicat de Presă MIPE

Distribuie articolul