Conferința internațională ”Black Sea and Balkans Security Forum”. Lucian Bode: Zona extinsă a Mării Negre și a Balcanilor este o regiune deosebit de importantă în arhitectura de securitate europeană

Eduard Turcu

Conferința internațională „Black Sea and Balkans Security Forum”, aflată la a șaptea ediție, se desfășoară la București, fiind unul dintre cele mai importante evenimente din domeniul securității din sud-estul Europei.

  • “Black Sea and Balkans Security Forum” adună experți și lideri din sud-estul Europei pentru a discuta provocările legate de securitatea în regiune.
  • Regiunea extinsă a Mării Negre și a Balcanilor are o importanță semnificativă în arhitectura de securitate europeană.
  • Ediția din acest an a forumului se concentrează pe provocările migrației și securității frontierelor în regiunea Mării Negre și a Balcanilor.

Lucian Bode: Am discutat astăzi despre provocările din domeniul migrației și securității frontierelor

Lucian Bode: „Zona extinsă a Mării Negre și a Balcanilor este o regiune deosebit de importantă în arhitectura de securitate europeană și mă bucur că ediția din acest an a Forumului a consacrat un întreg panel domeniului afacerilor interne”.

„În acest context, alături de omologii mei din Republica Moldova și Bulgaria, am discutat astăzi despre provocările din domeniul migrației și securității frontierelor cu care se confruntă regiunea noastră. Când vorbim despre migrație și securitatea frontierelor, consider că trebuie să privim Marea Neagră și Balcanii drept un spațiu care are implicații care depășesc cu mult limitele sale geografice. Acest lucru este o provocare, dar și o oportunitate deopotrivă”, a spus liberalul.

Acesta a precizat că „în ceea ce privește problematica migrației, contextul în care trebuie să înțelegem ceea ce se întâmplă în regiune, respectiv să acționăm este unul, fără îndoială, european. Așa cum am subliniat în cadrul intervenției mele, migrația este o provocare europeană care necesită soluții cuprinzătoare și coordonate. Nu există doar responsabili, precum nu există doar beneficiari sau vinovați. Din perspectiva securității și solidarității europene, nu este firesc ca unele state să aibă doar obligații, fără să beneficieze însă de drepturile care li se cuvin”.

„Nu în ultimul rând, am vorbit astăzi despre nevoia unei abordări cuprinzătoare a migrației care nu este posibilă fără un control eficient al frontierelor noastre, fără o monitorizare constantă a evoluțiilor globale și fără un răspuns proactiv și flexibil la provocările emergente, în cele din urmă”, a subliniat ministrul.

„Prin urmare, migrația și securitatea frontierelor sunt două teme puternic legate una de alta, ce nu pot fi desprinse de tendințele globale mai ample, de contextul provocărilor strategice cu care ne confruntăm și de realitățile geopolitice mai degrabă ostile din proximitatea regiunii Mării Negre și Balcanilor”, a transmis ministrul Afacerilor Interne.

sursă: Lucian Bode, Facebook

Distribuie articolul