Conferința Mondială privind educația culturală și artistică – Ministra Raluca Turcan a subliniat angajamentul Ministerului Culturii român de susținere a programelor care contribuie la construirea unui viitor sustenabil

Eduard Turcu

În cadrul Conferinței Mondiale privind educația culturală și artistică desfășurată în Abu Dhabi, Raluca Turcan, ministra liberală a Culturii, a subliniat angajamentul Ministerului Culturii român de susținere a programelor care contribuie la construirea unui viitor sustenabil, echitabil și rezilient prin educație și cultură.

„Decizia UNESCO de a crea „Cadrul pentru educația culturală și artistică” dovedește angajamentul tuturor de a redefini prioritățile internaționale în interesul societăților și al indivizilor. În acest sens, am avut ocazia de a aprecia buna colaborare dintre Ministerul Culturii și Ministerul Educației, care lucrează împreună pentru integrarea obiectivelor principale ale activității noastre. Educația prin cultură se află în fruntea eforturilor comune, servind ca un catalizator puternic pentru stimularea creativității tinerilor și pregătirea lor pentru complexitățile lumii moderne.

Sinergia dintre indicatorii culturali și educaționali subliniază un adevăr profund: educația este incompletă fără infuzia de valori, iar cultura prosperă pe o bază educată. Ambele domenii sunt piloni indispensabili pentru dezvoltarea pe termen lung, iar angajamentul față de generațiile viitoare este neclintit.

Ca Ministru al Culturii, Conferința Mondială privind educația culturală și artistică mi-a oferit ocazia să pun în evidență angajamentul Ministerului Culturii român de a susține programe ce contribuie la construirea unui viitor sănătos prin educația prin cultură. Am subliniat pașii importanți făcuți de România în acest sens: revigorarea bibliotecilor, muzeelor, teatrelor sau a altor instituții culturale, creșterea accesului echitabil la educație și cultură, instituționalizarea și valorizarea ecosistemelor educației culturale și artistice, inclusiv din perspectiva tehnologiilor digitale, importanța finanțării educației și culturii, fundament pentru politici culturale și educaționale în sprijinul formării tinerei generații.

O guvernare eficientă în educație și cultură este esențială. Ne dorim un ecosistem colaborativ care să cuprindă instituții publice culturale și educaționale, administrații locale și sectorul ONG – toate lucrând împreună pentru a realiza aspirațiile comune.

Le mulțumesc colegilor ce formează delegația României: domnul Ionel – Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, Liviu Lucaci, rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, doamna Carmen Croitoru, manager al Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală și domnii Gabriel Sarafian, delegat permanent adjunct, Delegația Permanentă a României pe lângă UNESCO – Paris, respectiv Codrin Tăut, expert subcomisia cultură, Comisia Națională a României pentru UNESCO. De asemenea, îi mulțumesc Excelenței Sale, doamna Simona Mirela Miculescu, ambasadorul României pe lângă UNESCO, în calitate de Președinte al Conferinței Generale a organizației și tuturor participanților care, sunt sigură, că vor contribui la misiunea comună de a integra cultura și a construi societăți sănătoase”, a declarat Raluca Turcan, ministra liberală a Culturii.

sursă: Raluca Turcan, Facebook

Distribuie articolul