Final de proiect derulat în parteneriat de Consiliul Județean Arad și Centrul de îngrijire a sănătății din județul Csongrád-Csanád Hódmezővásárhely-Makó.
Este vorba despre proiectul „StopGerms – Prevenirea și supravegherea comună a bolilor infecțioase și a infecțiilor dobândite în spitale în Arad, Makó și Hódmezővásárhely”, derulat în cadrul programului Programului INTERREG VA România – Ungaria 2014-2020.
Proiectul a început în anul 2019, valoare totală fiind de trei milioane de euro, din care Județul Arad a primit 1.550.000 euro, iar partenerii maghiari 1.449.996,95 euro.
„În acest proiect am avut cu toții un obiectiv comun: creșterea calității actului medical în ceea ce privește prevenirea și supravegherea bolilor infecțioase și a infecțiilor dobândite în spitale. A fost un proiect extrem de bine-venit atât pentru județul nostru, cât și pentru partenerii maghiari, un proiect prin care Consiliul Județean Arad a făcut investiții semnificative în echipamente medicale destinate Secției de Boli Infecțioase Adulți din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Implementarea proiectului a coincis cu perioada Pandemiei COVID-19, astfel încât a existat posibilitatea de a modifica planurile inițiale și de a achiziționa echipamente medicale necesare pentru tratarea și diagnosticul pacienților afectați de virusul SARS-CoV-2.
„În continuarea eforturilor noastre de a îmbunătăți serviciile de sănătate, în cadrul proiectului am achiziționat un Computer Tomograf în care funcționează într-un modul-container și care va deservi în mod direct Secția de Boli Infecțioase Adulți din cadrul Spitalului din Grădiște. Acest pas reprezintă o investiție în tehnologia medicală modernă, având ca scop creșterea accesibilității pacienților la investigații de înaltă performanță.
Sănătatea arădenilor și a comunității noastre reprezintă prioritatea noastră absolută în acest mandat. Prin intermediul proiectului „StopGerms” și a altor inițiative pe care le dezvoltăm, ne-am angajat să asigurăm un act medical de calitate, să reducem inegalitățile în furnizarea serviciilor medicale și să promovăm incluziunea socială.”, a completat Iustin Cionca.
În cadrul proiectului, Centrul de îngrijire a sănătății Hódmezővásárhely-Makó a renovat complet primul etaj al clădirii centrale a spitalului Makó, s-au amenajat camere moderne pentru pacienți, cu băi individuale și s-a implementat un sistem modern de ventilație răcire-încălzire. S-au achiziționat echipamente medicale, mobilier spitalicesc și echipamente de curățare și sterilizare pentru secțiile Centrului.
„Vă mulțumim că ați fost partenerii noștri în acest demers către o comunitate mai sănătoasă și mai solidară. Împreună, putem construi un viitor în care sănătatea fiecărui locuitor al județelor noastre să fie protejată și promovată.”, a fost mesajul transmis de Iustin Cionca, la finalul proiectului.
Datorită echipamentelor radiologice cumpărate de Consiliul Județean Arad din fonduri europene pentru spital, de trei ori mai mulți pacienți arădeni au beneficiat de investigații radiologice. Asta înseamnă și o creștere a sumelor încasate de spital de la Casa de Asigurări de Sănătate, dar mai important decât banii sunt miile de pacienți care au beneficiat de investigații medicale.
Consiliul Județean Arad a cumpărat patru aparate CT și un RMN, dar și mai multe aparate fixe și mobile de radiologie, în utimii cinci ani.
Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad a declarat că și proiectul strategic pe următorul ciclu de finanțare europeană pe Programul Interreg România-Ungaria este tot pentru spital, respectiv modernizarea blocului operator.
“Asta se adaugă proiectelor deja realizate, celor trei spitale pe care le-am construit și celor pe care le proiectăm. Muncim ca arădenii să se trateze cât mai bine aproape de casă și nu în alte județe.”, a declarat Iustin Cionca.