Consiliul Județean Arad: președintele Iustin Cionca a prezentat bilanțul primilor 2 ani de mandat

Ciprian S.
cj arad iustin cionca
cj arad iustin cionca

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a comunicat bilanțul activității sale în cei doi ani de la preluarea mandatului.

Liberalul a prezentat proiectele demarate/finalizate în această perioadă astfel:

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a declarat: ”Într-adevăr, au trecut doi ani de când am fost reales președinte al Consiliului Județean Arad, iar asta înseamnă șase ani în fruntea acestei instituții. În acești doi ani la care faceți referire am muncit pe mai multe planuri: am demarat investiții noi, odată cu deschiderea noilor cicluri de finanțare, muncim pe șantierele deschise și am finalizat proiecte mari, pe care le-am început în primul mandat.”.

De asemnea, liberalul a precizat că ”înainte de a intra în detalii cred că e important să vorbim despre Arad ca despre un model de succes, într-un context în care pentru proiectele noastre comunicăm și muncim primarii PNL din județ, Consiliul Județean cu o majoritate liberală, cei doi deputați și senatorul PNL de Arad, europarlamentarul PNL al Aradului, Gheorghe Falcă, împreună cu secretarii de stat și cu miniștrii PNL din Guvernul României. Evident, e important să remarc faptul că unele dintre cele mai importante proiecte de dezvoltare din județul Arad sunt din mandatul premierului PNL, dl Nicolae Ciucă. Le mulțumesc pentru că implicarea și munca lor se regăsesc în marile obiective ale Aradului.”

”Aradul de astăzi este un județ condus după principiile administrației antreprenoriale, asta înseamnă că investim în obiective care creează plus valoare în comunitate: drumuri care facilitează stabilirea investitorilor în județ, în polii de dezvoltare din jurul orașelor, în spitalele care cresc calitatea vieții și transformă Aradul dintr-un exportator de pacienți în furnizor de servicii medicale la nivel regional, în proiecte punctuale la nivelul administrațiilor locale (și au fost peste 1860 de proiecte cofinanțate în județ în perioada 2016-2023).

Doar în ultimele patru luni ale anului trecut, Consiliul Județean Arad a câștigat, cu acte în regulă, peste 150 de milioane euro pentru două proiecte vitale pentru municipiul și județul Arad! Este vorba despre construirea unui spital nou, care va îngloba toate specializările pentru copii și construirea ultimei porțiuni de centură a municipiului Arad, cel mai important proiect de infrastructură rutieră al Consiliului Județean, care va transforma Aradul în primul municipiu reședință de județ cu un inel de centură complet. Voi reveni asupra acestor proiecte pe parcursul discuției noastre.”, a precizat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Consiliul Judeţean Arad a făcut investiţii pentru a scurta distanţele până la municipiu:

Liberalul Iustin Cionca a precizat și faptul că investițiile în infrastructură sunt realizate ”pentru a crește gradul de siguranță și confort, dar şi pentru a facilita mobilitatea forţei de muncă înspre zonele industriale ale județului Arad”.

”La Consiliul Județean Arad derulăm cel mai ambițios program din România de modernizare de drumuri județene: am finalizat sau suntem în curs de modernizare, în diferite faze, 750 kilometri din totalul rețelei de 1180. Dintre acestea, am construit, de la zero, 115 km de drumuri județene, care erau până acum fie de pământ, fie doar pietruite, iar acum au primit pentru prima dată covor de asfalt. În anul 2022 s-a lucrat pe patru șantiere mari, în judeţ. În total, tronsoanele în lucru se întind pe 75 de kilometri, au o valoare de aproximativ 180 de milioane de lei și sunt realizate în cea mai mare parte din fonduri europene.

Cel mai mare șantier și cele mai avansate lucrări sunt pe drumul Arad – Pâncota – Buteni, pe tronsoanele Arad – Pâncota și Pâncota – Buteni. De asemenea, s-a lucrat la drumul Socodor – Nădab, parte a proiectului de modernizare a rețelei de drumuri între Chișineu-Criș și Curtici. La drumul judeţean Dieci – Dezna lucrările sunt finalizate în proporție de peste 50%.

De anul trecut se circulă în condiţii foarte bune pe tronsoane de drum ca Arad-Șiria-Pâncota sau Bârsa-Sebiș-Moneasa. Consiliul Judeţean a recepţionat, anul trecut, tronsoanele modernizate de drum Sânmartin-Socodor-Caporal Alexa şi Bârsa-Sebiș-Moneasa.

Consiliul Judeţean Arad a depus trei proiecte pentru finanţare şi prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, respectiv modernizarea drumurilor Mâsca-Măderat-Arăneag, Lipova-Șiștarovăț-Cuveșdia-limită județ Timiș, Dieci-Dezna.

La aceste investiții se adaugă drumul expres Arad-Oradea, o noutate absolută în România, pentru că ne-am asociat două consilii județene, Arad și Bihor, și două primării, Arad și Oradea, în parteneriat cu CNAIR, pentru realizarea sa. Drumul va fi construit de la zero și are o valoare estimată de 2 miliarde de euro. Drumul expres va avea 120 de kilometri si va uni vestul țării, făcând legătura cu cele două autostrăzi, Arad-Timișoara, respectiv Autostrada Transilvaniei, dar și cu drumul expres M44 din Ungaria. Drumul expres va avea 12 noduri rutiere – 6 în județul Bihor şi 6 în județul Arad.

Așa cum am spus, cel mai important proiect de infrastructură rutieră al Consiliului Județean Arad este construirea centurii de sud-est a municipiului Arad, pentru care am semnat contractul de finanțare anul trecut, în prezența premierului Nicolae Ciucă. Centura de Est a municipiului Arad a necesitat încheierea unui parteneriat de implementare cu Ministerul Transporturilor, prin Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Proiectul reprezintă construirea ultimului segment al inelului de centură al municipiului. Viitoarea centură va fi amplasată pe teritoriul comunelor Vladimirescu, Fântânele și în municipiul Arad. Proiectul presupune realizarea unui tronson de drum complet nou, în lungime de 11 kilometri. În cadrul proiectului se va construi un pasaj care va supratraversa calea ferată 218, Timișoara-Arad. De asemenea, se va construi un pod peste Mureș, la Fântânele. Aradul este un județ de graniță, pe care îl tranzitează majoritatea autovehiculelor care intră în țară, iar centura ocolitoare va devia o parte din acest trafic.

Ca parte a strategiei noastre, menționez un nou proiect la care am început să lucrăm în această zonă. Este vorba despre un drum care să lege comuna Vladimirescu de viitorul drum expres Arad – Oradea.”, a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

Consiliul Județean Arad investește în sănătate:

Liberalul Iustin Cionca a prezentat și investițiile realizate de  Consiliul Județean în domeniul sănătății: ”În domeniul sănătății, Consiliul Județean Arad a realizat investiții istorice, cele mai mari din ultimii 40 de ani. Continuăm să construim și să dotăm spitalele, chiar dacă în ultimii 6 ani am generat proiecte de investiții de 220 de milioane de euro în domeniul sănătății publice arădene, prin construirea de spitale noi și dotare cu aparatură medicală modernă, computere tomograf, RMN, aparate angiograf.

Consiliul Județean Arad a construit două spitale noi, acestea fiind finalizate aproape integral. Anul acesta le recepționăm.

Este vorba despre un Spital de Oncologie în municipiul Arad, pe strada Vincențiu Babeș, nr. 11-13. Valoarea totală a investiției este de 12,94 milioane lei. Noul spital va avea 50 de paturi pe o suprafață construită de aprox. 3 500 de metri pătrați și va fi aliniat la standarde europene, cu circuite dedicate pentru tratamentul bolnavilor cu afecțiuni oncologice. Odată cu finalizarea lucrărilor, clădirea va fi semnificativă nu doar ca unitate medicală, ci și ca lucrare arhitecturală repusă în valoare. Noul Spital de Oncologie este extrem de important pentru tot județul Arad, având în vedere că județul nostru este pe primele locuri la nivel național la incidența îmbolnăvirilor de cancer.

Complementar, ne-am propus să realizăm o secție de Radioterapie, care nu există până acum la Arad (și pentru care pacienții se deplasau la Oradea sau la Timișoara), ceea ce va completa serviciile oferite pacienților. Proiectul privind secția de Radioterapie a fost depus pentru finanțare prin PNRR și se află pe lista de sinteză.

Cel de-al doilea spital pe care îl finalizăm anul acesta se află la Căpâlnaș și este un Spital de Psihiatrie. Noul spital a fost construit de Consiliul Județean Arad pentru că vechiul spital a fost retrocedat urmașilor foștilor proprietari. În prezent, activitatea Spitalului de Psihiatrie Căpâlnaș se desfășoară în vechea locație, o clădire care are peste 100 de ani și care nu mai corespunde normelor sanitare actuale. Noul spital are o suprafață de 5385 mp, compartimentată în demisol parțial, parter și etaj și este prevăzut cu 75 de locuri de găzduire a pacienților, o curte dedicată activităţilor recreative specifice tratamentelor psihiatrice, servicii de alimentaţie în minim 3 mese de bază, consiliere psihologică specializată şi programe de terapie ocupaţională. Spitalul va fi echipat cu toate dotările necesare, specifice desfășurării activității medicale. Valoarea totală a investiției este 26,7 milioane lei.

Anul trecut, am extins Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, cu un nou corp de clădire de 501 mp. Noul spațiu va fi dotat cu aparatură medicală modernă, cumpărată de Consiliul Județean tot din fonduri europene: un computer tomograf, un aparat radiologic și un ecograf cu funcții cardio. Lucrările de extindere a Unității Primiri Urgențe au fost finalizate cu 5 luni înainte de termenul din contract. Valoarea totală a proiectului a fost 6,7 milioane lei, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Printr-un proiect transfrontalier de trei milioane de euro, Consiliul Județean Arad dotează cu aparatură medicală nouă și performantă Secția Boli Infecțioase Adulți a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Achiziția echipamentelor medicale este în derulare. Pe lângă zecile de aparate cumpărate în perioada pandemiei prin acest proiect transfrontalier, ieri au ajuns la spital încă două ecografe și urmează să fie achiziționate încă un computer tomograf, precum și alte aparate necesare diagnosticării și tratării pacienților cu boli infecțioase. În cadrul proiectului „Prevenirea şi monitorizarea bolilor infecţioase şi a infecţiilor intraspitaliceşti în Arad, Mako şi Hódmezõvásárhely” ROHU 361, Consiliului Județean Arad îi revine suma de 1,8 milioane de euro, iar partenerilor maghiari le revine suma de 1,2 milioane de euro.

Totodată, am depus un proiect pe POIM, care e și aprobat, pentru a moderniza rețeaua de fluide medicale (oxigen, vacuum și aer comprimat) și pentru dotarea spitalul cu trei grupuri electrogene.

În toate secțiile spitalului am achiziționat aparatură necesară pentru buna desfășurare a actului medical. Am dotat cu aparatură de înaltă performanță în special secțiile de radiologie, chirurgie, cardiologie, ambulator, ATI.

De asemenea, Ministrul Dezvoltării a semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea pavilionului central al fostului Spital Municipal din Arad, astăzi inclus în Spitalul Județean. Lucrările în valoare de peste 15 milioane de lei vor fi finanțate prin PNRR! Este o veste așteptată cu atât mai mult cu cât investiția va repune în valoare una dintre cele mai vechi clădiri din Arad. Investiția presupune creșterea calității spitalizării, soluții moderne pentru eficiența energetică a clădirii, pentru acoperiș și fațade, inclusiv recompartimentarea spațiului pentru a crește confortul pacienților.

Cel mai mare proiect al Aradului în domeniul sănătăţii publice este noul Complex Matern-Pediatrie, care va fi construit de Consiliul Județean la Arad. Noul spital a fost aprobat pentru finanțare prin PNRR. Valoarea Complexului Matern Pediatrie finanțată prin PNRR este de 93,6 milioane euro, adică 95% din bugetul total al proiectului de 98,5 milioane euro. Noul spital va îngloba toate specializările pentru copii. Proiectul presupune realizarea unei construcţii pe 10 niveluri: demisol, parter, 7 etaje plus un etaj tehnic şi heliport. Aria desfășurată a complexului va fi de 25.165 mp şi aria utilă de 18.256 mp. Complexul Matern-Pediatrie va avea un număr de 312 paturi în regim de spitalizare continuă, după cum urmează: Secţia Pediatrie I – 40 paturi; Secția Pediatrie II – 46 paturi; Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică – 45 paturi din care 10 paturi aparţinători; ATI adulţi – 6 paturi; ATI copii – 5 paturi; Secţia Neonatologie – 80 paturi din care 15 paturi terapie intensivă nou născuți, 15 paturi prematuri și 15 paturi aparținători; Secția Obstetrică Ginecologie – 90 paturi. Spitalul va avea și un număr de 23 paturi pentru spitalizare de zi.

Finanțarea noului complex matern-pediatrie este și un succes politic, și un succes administrativ, pentru Consiliul Județean Arad! Politic, fiindcă este pentru prima oară când Consiliul Județean, în istoria sa de 30 de ani, câștigă finanțări de sute de milioane de euro de la Guvernul României, condus de un prim-ministru liberal, domnul Nicolae Ciucă. Județul Arad se dezvoltă printr-un proiect liberal cu susținere de la București! Și este un succes administrativ al unei echipe care a avut curajul să creadă în marile proiecte ale Aradului și, mai mult decât atât, să muncească pentru ele și să le câștige.”

Investiții realizate în educație:

În ceea ce privește investițiile realizate în educație, liberalul Iustin Cionca, a declarat faptul că: În 2022, Consiliul Județean Arad și Districtul Tübingen din Germania, în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Iuliu Moldovan”, au reînfiinţat o clasă de tâmplărie de învățământ dual accesibilă oricărui tânăr, între 14-26 ani. Cursanții clasei de învățământ dual tâmplărie beneficiază de cazare, masă și o bursă lunară în valoare de 200 de lei. Ei sunt instruiți de profesori de la Arad și Tübingen.

De asemenea, printr-un program ambițios de investiții, modernizăm și transformăm taberele pentru copii și tineret de la Moneasa și Căsoaia în unele dintre cele mai frumoase din România, la această categorie!

Investiţii importante se realizează şi la Ghioroc, staţiune de interes local, unde anul trecut Consiliul Judeţean a construit un centru de informare turistică, un ponton şi a finanţat 11 petreceri pe plajă, în cadrul Ghioroc Summer Fest, în parteneriat cu primăria comunei şi cu Liga Studenţilor de la Universitatea „Aurel Vlaicu”.

O parte importantă a Consiliului Județean Arad o reprezintă investițiile în municipiu. Dintre cei peste 7000 de angajați care lucrează în instituțiile subordonate CJA, 90% muncesc în municipiu și plătesc aici impozite, iar la asta adăugăm obiectivele concrete specifice în care CJA investește efectiv în municipiul Arad: obiective culturale, Muzeu, Bibliotecă, Teatrul de Vară, organizarea de târguri, evenimente de susținere a producătorilor și artiștilor locali, sistemul de asistență socială și protecția copilului, cu case de tip familial și cu centre pentre persoane cu dizabilități, infrastructura educațională, modernizarea rețelei de apă și canalizare în cartierele municipiului, modernizarea evidenței informatizate a persoanei, modernizarea Aeroportului. Sunt foarte des întrebat ce face Consiliul Județean la nivelul municipiului și vă pot spune că proiectele sunt în valoare de sute de milioane de euro, doar cele pe apă canal sunt de 200 milioane euro.”

De asemenea, președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a precizat faptul că: Vreau să subliniez faptul că la Consiliul Județean Arad muncim într-o echipă unită, serioasă, și le mulțumesc pe această cale atât celor doi vicepreședinți Răzvan Cadar și Ionel Bulbuc, cât și aparatului tehnic al instituției și consilierilor județeni.”

Absorbția fondurilor europene:

Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a transmis și o serie de proiecte finanțate prin fonduri europene: ”Consiliul Județean Arad a ajuns la 1,5 miliarde lei – valoarea proiectelor europene depuse începând cu anul 2014. Suma de 1,5 miliarde lei nu include proiectul drumului expres Arad-Oradea, evaluat la peste 2 miliarde euro. Aceste cifre indică faptul că la nivel administrativ Consiliul Județean Arad este unul dintre cele mai eficiente din România în domeniul accesării fondurilor europene.

Asta înseamnă eficiența unei administrații județene, care lucrează cu fonduri europene și aduce cu cofinanțări de 2-5% sute de milioane de euro din bani europeni.

Conform statisticii publicate de ADR Vest, Consiliul Județean Arad este pe primul loc la utilizarea și decontarea fondurilor europene în regiunea Vest, cu un grad de absorbție de peste 80%. Prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Consiliul Județean Arad implementează 7 proiecte, cu o valoare totală nerambursabilă de 45 milioane de euro. Din acești bani am modernizat, în total, 110 kilometri de drumuri județene, pe care unii spuneau că nu le vom face niciodată! Iată că le-am făcut, și încă din bani europeni! Am extins Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad și dotăm și Ambulatoriul din cadrul spitalului cu șapte echipamente medicale performante, conform standardelor europene. Media de implementare a acestor proiecte la nivelul Consiliului Județean Arad este de 71%, mult peste media județului Arad, care este de 54%!

De asemenea, Consiliul Județean Arad a câștigat întregul buget destinat pentru modernizarea de drumuri prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Interreg VA România-Ungaria: Curtici-Macea-Sânmartin, Sânmartin-Socodor și Socodor-Nădab. În cadrul proiectului, primăria orașului Curtici a construit centura de ocolire a orașului Curtici. Pe Programul Regional Vest 2021-2027, proiectul strategic al Consiliului Județean Arad are valoarea de aprox. 40 de milioane de euro și vizează modernizarea rețelei rutiere din nordul județului, trei drumuri în lungime totală de 74 km.

Pe PNRR Consiliul Județean Arad a câștigat până în prezent finanțări de peste 100 de milioane de euro: construirea Complexului Matern-Pediatrie, în valoare de 93,6 milioane de euro, renovarea energetică moderată a clădirii Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, în valoare de 15,3 milioane lei, dar și reabilitarea energetică a Bibliotecii Județene A. D. Xenopol Arad, clădire care găzduiește și o parte a Complexului Muzeal Arad, proiect în valoare de 14,7 milioane lei. Încă două proiecte pentru sistemul de sănătate publică se află pe lista de sinteză a PNRR: construirea sectiei de Radioterapie din cadrul Spitalului de Oncologie, dar si proiectul de modernizare a sectiei Cardiologie. Sperăm ca și aceste proiecte să primească finanțare.

Pe POIM, gradul de absorbție este de 90%, cel mai importat proiect al nostru prevede construirea centurii de est a municipiului, cu o valoare de 75 milioane de euro.”.

Sursă: Consiliul Județean Arad – comunicat de presă

Distribuie articolul