Consiliul Judeţean Constanţa, pas important în restaurarea obiectivelor de cultură

Badila Antonia

Restaurarea și punerea în valoare a unui monument de o asemenea unicitate în peisajul istorico-arheologic românesc, Ansamblul Rupestru Murfatlar. În data de 22 noiembrie 2022, au fost adoptați indicatorii tehnico economici, faza SF/DALI, aferenți acestui obiectiv de investiție.

               ,,Obiectivul este într-o stare avansată de degradare, accentuată însăși de fragilitatea deosebită a întregului ansamblu (structura constructivă fiind din cretă), sau de acțiunile iresponsabile de „restaurare sau punere în valoare” demarate la sfârșitul anilor ’90. Ansamblul Rupestru Murfatlar este un monument istoric de clasă A aflat în domeniul public al județului Constanța.

În ultimii doi ani, Consiliul Județean Constanța a început demersurile pentru reabilitarea monumentului iar în acest sens a încheiat un protocol cu Institutul Național al Patrimoniului și cu Institutul de Arheologie <Vasile Pârvan>, scopul acestei colaborări fiind reprezentat de oferirea de informații esențiale legate de reabilitarea monumentului și a supus consultării publice propunerea de inițiere a proiectului.

               Consiliul Județean Constanța a derulat activități specifice ce au vizat atribuirea și derularea contractului de prestări servicii de proiectare și asistență tehnică, în prezent fiind finalizată și recepționată documentația tehnico-economică aferentă fazelor SF/DALI și PT+DDE. 

Sursa: CJ Constanța

               În paralel, la inițiativa Consiliului Județean Constanta, s-au  depus toate eforturile instituționale pentru identificarea de finanțări nerambursabile pentru conservarea, protejarea și punerea în valoare a Ansamblului Rupestru Murfatlar. Astfel, într-o primă etapă, documentațiile tehnico-economice (SF/DALI și PT+DDE) în valoare de aproximativ 300.000 euro au fost solicitate la finanțare de către Serviciul Pregătire Proiecte Europene al CJC în cadrul Programului Operațional Asistență Tehnică 2014-2020 (proiect aflat în implementare) iar ulterior, proiectul european <Conservarea, protejarea și punerea în valoare a Ansamblului Rupestru Murfatlar> va fi depus la finanțare în cadrul perioadei de programare 2021-2027.

           Consiliul Județean Constanța va susține întotdeauna orice proiect care poate contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor județului Constanța.

Initiațiva instituțiilor publice din România care a fost unanim acceptată de avizatori, deoarece încercări de-a lungul timpului au fost numeroase, susținute cu predilecție de către Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului, proiectul CJC fiind, până la acest moment, un demers ambițios, de succes în ceea ce privește restaurarea și punerea în valoare a unui monument de o asemenea unicitate în peisajul istorico-arheologic românesc. Mai ales că Ansamblul Rupestru de la Murfatlar este singurul sit de pe teritoriul Dobrogei care are potențialul de a fi inclus în patrimoniul UNESCO.”, a declarat Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.

Distribuie articolul